Parket Brussel seponeert klacht Francken over nazipamflet

Het parket van Brussel heeft de klacht geseponeerd van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over het pamflet waarop de jongerenafdeling van Ecolo hem had afgebeeld als een nazisoldaat.

Het parket van Brussel bevestigt dat de zaak geen prioriteit was en deze daarom geseponeerd werd. 'De klacht is niet definitief afgewezen. Als het parket nieuwe elementen verkrijgt, kan het dossier opnieuw geopend worden of kan er een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend worden', meldt een parketwoordvoerder.

Francken is ontgoocheld om de seponering van zijn klacht. ‘Een spijtige zaak. Als politieke partij een collega afbeelden als nazisoldaat met geweer in de aanslag, is op geen enkele wijze te verantwoorden. Pure haat’, schrijft de staatssecretaris voor Asiel en Migratie in een tweet.

De jongerenafdeling van Ecolo, de Franstalige tegenhanger van Jong Groen, plaatste afgelopen september een pamflet online waarop Francken te zien was als nazisoldaat. In het pamflet werd de staatssecretaris verweten dat hij verantwoordelijk is voor de ‘confiscatie en plundering van persoonlijk bezit’ en dat hij ‘geplande invallen’ organiseert bij mannen, vrouwen en kinderen.

Francken diende daarop een klacht in, maar er komt dus geen onderzoek naar de vraag of er een strafbaar feit werd gepleegd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig