Pluskaart Delhaize alleen bij Delhaize zelf
Xaivier Piesvaux, ceo Delhaize België. Foto: BART DEWAELE

Delhaize gaat de samenwerking binnen het Plus-programma met Di, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co stopzetten. Het is de bedoeling met de Pluskaart meer te focussen op de Delhaizeklanten.

Delhaize werkt aan een vernieuwd concept van zijn getrouwheidskaart. De Pluskaart bestaat al een kwarteeuw en is met 2,3 miljoen actieve kaarten in omloop één van de populairste klantenkaarten in België. Delhaize, dat ook met partners werkte voor zijn kaart, plooit zich nu terug op zichzelf.

In de toekomst zullen de Plus-partners Di, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co niet langer met de Pluskaart kunnen werken, maar moeten ze overstappen op hun eigen getrouwheidsprogramma. De timing verschilt van partner tot partner, zegt Delhaize. Plus-punten zelf zullen alleen nog bij Delhaize kunnen gespaard worden. De Plus-punten en de cheques ter waarde van 5 euro zullen geleidelijk verdwijnen bij de partners.

Delhaize zegt dat het de Pluskaart digitaler, relevanter en persoonlijker wil maken voor een nog betere klantenervaring. Wat er concreet verandert, zegt Delhaize niet. ‘De concrete vernieuwingen zullen in de komende maanden aangekondigd worden’, luidt het.

Lange omweg via cheques

Kaarten van concurrenten zoals Colruyt (Xtrakaart) of van zusterbedrijf Albert Heijn (Bonuskaart) geven een directe korting, die gelinkt is aan de aankoop van specifieke producten die tijdelijk in de aanbieding staan. Op die manier is hun kaart een meer actief gericht promotie-instrument. De Delhaize-kaart is passiever. Via de punten krijgt men cheques die men nadien onder meer kan gebruiken voor een specifieke promotie. Dat is een lange omweg. De kaarten van de concurrenten laten bij elk winkelbezoek concrete acties met de kaart toe zonder omweg via cheques.

De Pluskaart gaf aanvankelijk recht op 1 procent korting op de aankopen, maar in 2003 werd dat gehalveerd tot 0,5 procent. Klanten moeten 500 punten sparen om aan een kortingbon van 5 euro te raken. De samenwerking met derden stopzetten, maakt dat het langer duurt om aan 500 punten te komen. Dat is wellicht niet de bedoeling. Alleen vertelt Delhaize vandaag nog niet wat het dan wel gaat doen.