Zes festivaltips voor wie dit weekend wél overtuigende Fransen wil zien
Charlotte Gainsbourgh. Foto: EPA-EFE

Je zou na de wedstrijd van dinsdag spontaan je vakantieplannen in la douce France opzeggen en naar een neutraal land als Nederland of Italië trekken. Wie over een greintje vergevingsgezindheid beschikt maar liever Fransen aan het werk ziet die vaker scoren en geen hulp van een scheidsrechter nodig hebben, kan het komende weekend bij deze zes artiesten terecht.

Her

Dat het verlies van een dierbare tot fantastische muziek kan leiden, onderstreepte Nick Cave afgelopen weekend nog op Rock Werchter. Ook Victor Solf van Her verloor het afgelopen jaar een jeugdvriend, namelijk zijn medemuzikant Simon Carpentier. Het Franse duo werd zo gehalveerd, maar putte levensvreugde uit dat verlies. Her speelt met een nieuwe bezetting en ziet in elk optreden een eerbetoon. Een zwoel eerbetoon: de hartstochtelijke melancholie van Rhye en Blood Orange zijn nooit ver weg.

Cactus, zaterdag 14 juli, 13.35 uur

L’entourage

Rapcollectief L’entourage introduceerde bijna eigenhandig swag in het Franse woordenboek. Het leverde net geen taalstrijd op, maar op het podium vuren ze wel zeer chaud hun raps af. In de opstelling op Dour staan Nekfeu, Alpha Wann, Deen Burbigo, Jazzy Bazz, Eff Gee, 2zer, Doums, Mekra, Framal en Fonky Flav opgesteld. 

Dour, zaterdag 14 juli, 21.30 uur, The Last Arena

Charlotte Gainsbourg

Du pain, du vin et du Boursin smaken nog net dat tikkeltje beter wanneer je Charlotte Gainsbourg kan zien en horen. Onder impuls van moeder Jane Birkin begon ze al jong te acteren, maar het was de dood van haar vader Serge Gainsbourg die de liefde voor muziek deed opflakkeren. Zes albums later blinkt de Parisienne in het Minnewaterpark, en het zou ons niet verbazen mochten enkele Bruggelingen dit Franse juweel achteraf willen bewaren.

Cactus, zaterdag 14 juli, 20.00 uur

A$AP Rocky

Een Amerikaanse rapper of een Nederlands hiphopfestival heeft evenveel met Frankrijk te maken als weldoordachte toiletten of het beheersen van meerdere talen. Toch past deze in het rijtje, want Woo Hah vindt voor het eerst plaats in de Beekse Bergen en daar leven behoorlijk francofiele jachtluipaarden. A$AP Rocky maakte twee jaar geleden al een gastoptreden tijdens de show van die naamgenoot A$AP Ferg, en dit jaar mag hij zich als headliner bewijzen met zijn vers hiphopanthem ‘Praise the lord’. Wie zonder gouden tanden niet uit de toon wil vallen: flossen helpt.

Woo Hah, zaterdag 14 juli, 22.30 uur, Snipes Stage

Soirée Gainsbourg met Rudolf Hecke

Net nadat dochter Charlotte Brugge in vervoering brengt, wordt vader Serge Gainsbourg geëerd in die andere weldoorwaterde stad. Gainsbourg-kenner en begenadigd verteller Rudolf Hecke, in de jaren negentig actief in de psychedelische popgroep Pop In Wonderland, leidt de avond in goede banen. Hij wordt begeleid door percussioniste Hilde De Clerq en duo Derek & Maria.

Gentse Feesten, zaterdag 14 juli, 23.30 uur, Beverhoutplein

Original Gypsies

Voor het eerst in dertig jaar staan er vier leden van de Gipsy Kings samen op een Belgisch podium. De goed vermomde fransozen - ze zingen hoofdzakelijk in het Spaans – krijgen zondagavond versterking van een aantal gastmuzikanten. Of Frankrijk nu wint of verliest, dankzij wereldhit ‘Bamboléo’ wordt het sowieso een avond die je niet snel uit je hoofd krijgt.

Afro Latino, zondag 15 juli, 20.45 uur, Main Stage

Lomepal

Deze 26-jarige Franse rapper staat dit weekend al voor de derde keer op het festival. Een hele prestatie, temeer omdat hij slechts één studioalbum en een reeks ep’s heeft. Dat hij goed bevriend is met de rappers van L’Entourage en ook Brusselaars Caballero en Roméo Elvis tot zijn potes mag rekenen, helpt natuurlijk. Rap die ook de niet-hiphoppers kan bekoren – luister maar naar ‘Jeux disent’.

Dour, zondag 15 juli, 22.30 uur, Boombox