‘Bidden voor Belgische zege heeft geen zin’
Foto: Photo News

Het gebed is er niet om God te laten plooien naar onze wil. Bidden om een zege van de Rode Duivels tegen Frankrijk heeft dan ook geen zin, concluderen een aantal priesters in een thema-uitzending van Radio Maria. Maar het kan volgens hen spelers én supporters wel helpen.

Naar aanleiding van de halve finale besteedde de christelijke zender Radio Maria een extra uitzending van het programma ‘Rots in de branding’ aan het WK voetbal. Centraal stond de vraag welke rol bidden kan hebben voor de Rode Duivels en hun aanhang, en of bidden eigenlijk wel zin heeft, ‘vermits God aan beide kanten wordt aangeklampt’.

Presentator Jos Decock gaf al snel uitsluitsel. Op basis van opinies van religieuzen kwam hij tot de conclusie dat ‘het gebed reduceren tot het resultaat van een voetbalwedstrijd’ een verkeerde zaak is. ‘God kiest geen partij, maar is een vader die alert is’, citeerde hij. Hij wijst er ook op dat het gebed gericht moet zijn op het welzijn van degene die bidt ‘maar ook de naaste’: een andere supporter mag er dus niet onder lijden dat iemand voor een overwinning heeft gebeden.

‘God houdt zich niet bezig met wie wint’

Radio Maria verwees uitdrukkelijk naar de Franse priester père René-Luc, oprichter van het religieuze centrum Capmissio in Montpellier. Hoewel die zelf een groot voetballiefhebber is, denkt hij niet ‘dat God zich bezighoudt met wie zal winnen’.

Bidden kan volgens hem wel helpen omgaan met ‘de emoties die sport opwekt: bij verlies kun je heel droevig zijn, of uiterst uitbundig bij een overwinning’. Hij spreekt dan ook over ‘de derde helft’: de periode na de wedstrijd, waarbij de winnaar tijd maakt voor de verliezende ploeg.

‘Voetbal is soort van religie’

Nog iets verder ging père Mathieu, hoofd van de Franse afdeling van Radio Maria. Hij stelde in een telefoongesprek met Rots in de branding onomwonden: ‘God interesseert zich niet in voetbal. Wel in de mensen die ermee bezig zijn’. Hij wijst er zelfs op dat voetbal voor sommigen ‘een soort van religie’ is geworden, in een milieu waarbij zeer veel geld omgaat. ‘Dat moet God minder graag hebben’.

Bidden voor een overwinning heeft ook volgens père Mathieu ‘geen enkele zin’. ‘Het gebed is niet gemaakt om God te plooien naar onze wil’. De waarde van bidden is voor sporters volgens hem dan ook helpen de zaken relativeren, en hen niet egoïstisch laten worden.

‘Verlengingen’

Hoewel God ook volgens père Mathieu niet in voetbal geïnteresseerd is, heeft de geestelijke wel een duidelijke visie. Volgens hem wordt het vanavond 3-2 voor de Belgen, weliswaar na een doelpunt in de verlengingen.