‘Chinezen mikken op verkoop Fidea’
Foto: BELGA

Anbang Insurance Group zou een verkoop van verzekeringsdochter Fidea voorbereiden. Fidea zelf zegt voorlopig van niets te weten.

Het proces zit nog in een erg prille fase. Het persagentschap Bloomberg zegt dat Anbang zakenbankiers heeft benaderd met de vraag een voorstel te doen over wat ze zouden kunnen betekenen in een verkoopproces van Fidea.

Het aanstellen van een financieel adviseur is een eerste stap in een verkoopproces. Vervolgens moet een verkoopbrochure opgesteld worden en vermoedelijk ergens in het najaar mogelijke kandidaat-kopers uitgenodigd worden een bod te doen.

‘We lezen de berichten ook die overal overgenomen worden, maar hier weten we van niets. Voor ons is het business as usual’, zegt Christel Michiels van Fidea. Tim Rooney, ceo van de Anbang Belgium Holding spreekt over speculatie. ‘En ik verwacht niet dat we daarop gaan reageren.’

Anbang heeft in België zowel verzekeraar Fidea als een bank, Bank Nagelmackers. Of Bank Nagelmackers mogelijk ook in aanmerking komt voor een verkoop. ‘Ik ben pas vier weken ceo hier en ik zou deze job nooit aangenomen hebben als het was om de zaak te verkopen. Mijn opdracht is Nagelmackers uit te bouwen.’

Verzekeraar Anbang staat in eigen land tijdelijk onder curatele na een ongebreidelde expansiepolitiek. De topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd in mei veroordeeld tot 18 jaar cel voor frauduleuze kapitaalverhogingen en verduistering van geld.

De Chinese overheid diende bijna 8 miljard euro in Anbang te pompen om het concern overeind te houden. Het werd voor minstens één jaar tijd onder curatele geplaatst. De verkoop van Fidea zou de eerste verkoop zijn van een Europees onderdeel van Anbang.

De verzekeraar kocht in 3 jaar tijd een reeks bedrijven en vastgoed op. Een bekende deal is de aankoop van het Waldorf Astoria Hotel in New York. In Nederland bezit het ook verzekeraar Vivat.

Anbang kocht Fidea in 2015 van JC Flowers voor 369 miljoen euro. Dat fonds had het in 2011 overgekocht van KBC voor 244 miljoen. Fidea telt 336 medewerkers en haalt een incasso van 312,5 miljoen euro.