Juwelier die vluchtende overvaller doodschoot krijgt politiebescherming na doodsbedreigingen
Foto: carlo coppejans

De juwelier uit Oostakker die zaterdagmiddag een verdachte van een overval doodschoot, handelde volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge uit wettige zelfverdediging. ‘Mijn cliënt vuurde omdat hij hoorde dat ze op hem wilden schieten.' De juwelier krijgt nu ook politiebescherming nadat doodsbedreigingen zijn geuit.

De overval gebeurde zaterdag rond het middaguur bij juwelier Moens in de Bredestraat in Oostakker. Twee verdachten waren de zaak binnengestapt. Ze waren gewapend en namen juwelen mee, maar ze hebben niet geschoten.

Ze namen de vlucht met een bromfiets, maar de juwelier is hen achternagelopen met een vuurwapen. Hij heeft geschoten naar de overvallers en één verdachte werd dodelijk geraakt. Ze konden nog enige tijd verder rijden met de bromfiets, tot de passagier op straat viel. Er werd nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar hij stierf ter plaatse.

’Bescherming van eigen lijf en leden’

De juwelier schoot niet in de zaak, maar op straat, terwijl de verdachten de vlucht namen. De man werd voorgeleid op verdenking van doodslag, maar de onderzoeksrechter liet hem vrij onder voorwaarden.

Het verdere onderzoek moet uitmaken of er sprake kan zijn van wettige zelfverdediging, maar voor zijn advocaat Walter Van Steenbrugge is het al duidelijk dat het parket eventueel later voor de raadkamer de buitenvervolgingstelling zal vragen.

‘Het ging niet om de verdediging van zijn goederen of een daad van revanche, het ging om de bescherming van eigen lijf en leden. Ze hadden hem bedreigd met een kalasjnikov en het geweer tegen de slaap van zijn zus gezet. Zijn 88-jarige vader leek een beroerte te krijgen door het geweld, en één van de overvallers zei dat ze hem maar moesten laten sterven. Na de overval bleven de daders in de inkomhal staan. Mijn cliënt dacht ze gingen terugkomen en haalde zijn wapen uit de kluis’, aldus Van Steenbrugge.

De juwelier liep daarna naar buiten, zegt Van Steenbrugge. ‘Door één van de twee kompanen werd er “tirez” geroepen. Hij dacht dat ze op hem gingen schieten, en heeft zelf een schot afgevuurd. Hij heeft het er heel moeilijk mee dat hij het leven van iemand heeft beëindigd.’

Doodsbedreigingen

De overleden verdachte is geïdentificeerd maar de tweede verdachte is nog niet gevat. VTM Nieuws meldt dat de juwelier doodsbedreigingen ontving van de familie van het slachtoffer, waarna besloten werd om extra politiebescherming in te zetten.

Ook op sociale media krijgt de juwelier verwensingen, maar toch vooral steunbetuigingen. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen en de politie geven momenteel geen commentaar op het onderzoek.