Overnamebod op Ontex verhoogd
Foto: rr

Het Franse investeringsfonds PAI Partners heeft haar overnamebod op de Belgische luierproducent Ontex verhoogd.

Nadat Ontex eind vorige week een eerste overnamebod had afgewimpeld, is de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners vanmorgen op de proppen gekomen met een ‘herzien prijsvoorstel’ waarbij het 27,5 euro per aandeel biedt.

Deze prijs ligt ruim 41 procent boven de laatste slotkoers van Ontex, voor het uitlekken van de overname-interesse van PAI Partners. De waarde van de luierfabrikant bedraagt nu 2,3 miljard euro.

Toen de handel werd hernomen ging de koers fors hoger om uiteindeljk  35,50 procent hoger af te sluiten op 26,30 euro.

Hoeveel de Fransen de eerste keer hebben geboden is niet bekend, maar het ziet ernaar uit dat het herziene prijskaartje de bestuurders van Ontex milder stemt. Ze hebben groen licht gegeven voor een onderzoek van de boeken van de luierfabrikant door PAI, heeft het Franse investeringsfonds gemeld. Al werd er meteen aan toegevoegd dat de Ontex-bestuurders geen standpunt hebben ingenomen over het nieuwe overnamebod.

Het is nu uitkijken naar een signaal van de Belgische holding GBL. Die is met een belang van bijna 20 procent de grootste aandeelhouder van de Belgische luierfabrikant. Vorige week meldde het financiële persagentschap Bloomberg op gezag van mensen met kennis van het overnamedossier dat GBL wellicht voorstander is van een overname van Ontex door PAI Partners.

Beursexit

Een overname door PAI Partners houdt een beursexit in voor Ontex. Dat zou niet de eerste keer zijn. De luierfabrikant werd in 2003 al een keer van de beurs gehaald na een overname door een investeringsfonds. De eerste beurscarrière duurde vijf jaar. Het valt niet uit te sluiten dat het tweede beursverblijf van nog iets kortere duur zal zijn. Ontex is sinds half juni 2014 beursgenoteerd. Sinds maart 2016 maakt het bovendien deel uit van de Belgische sterindex Bel20.

Het overnamebod van PAI Partners komt op een moment dat de beurskoers van Ontex gedaald is tot ongeveer het peil van de beursgang goed vier jaar geleden. Toen ging de luierfabrikant van start met een beurskoers van 18 euro. Eind vorige week, voor de bekendmaking van het bod, stond Ontex op 19,4 euro. Ter vergelijking: net een jaar geleden was het aandeel nog bijna 32 euro waard.

De koersval is te wijten aan de tegenvallende resultaten. Die hebben alles te maken met concurrentie en de toenemende prijsdruk op luiers in Europa. (pse)

 

 

   

  

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig