Dit waren de tops van Rock Werchter
Foto: Koen Bauters
1

David Byrne

Het concert heruitgevonden

Ja! Ja! Ja! Ja! Ja! Concert van het jaar! U hebt misschien al gehoord dat David Byrne het concept van een rockshow een beetje op zijn kop heeft gezet, met een optreden dat perfect gechoreografeerd is. Maar niets bereidt je voor op de 'white cube' waarin hij opkomt, brein in de hand, als een acteur die Hamlet speelt.

naar de recensie >
2

Anderson .Paak

Spaar verstandig, mensen!

'Are you happy to be alive, Belgium? Do you have something to celebrate?' Het was na België-Brazilië gemakkelijk voor artiesten om open doekjes te krijgen van het publiek, maar Anderson .Paak had die trucjes zelfs niet nodig: in The Barn gingen zelfs de meest onvermurwbare heupen voor de bijl.

Dat de 32-jarige Californiër tegenwoordig in grootse doen is, bleek in nieuwe singe 'Bubblin'. 'I've been broke way longer than I've been rich, so until it levels out/ I'mma take your mama to the Mariott and wear it out': Paak rapte het met zo'n grijns dat de tent het hem vergaf. Meer zelfs: ze zetten het op een ongenadig springen. Niet slecht voor een nummer dat in essentie over sparen gaat.

naar de recensie >
3

Pearl Jam

Deelde een pandoering uit (en deed dromen)

‘Absolutely nothing’s changed’, zong Eddie Vedder vier jaar na de laatste passage van Pearl Jam op Rock Werchter. Toch wel iets, nee? Een andere president van de VS, bijvoorbeeld.

‘Ik wil niet te veel woorden aan Trump vuilmaken’, stotterde hij nog nadat hij met pauselijke tongval de menigte ‘op get beeste vestival fan de weerelt’ een ‘gooie aaavont’ had gewenst. Maar het Oranje Gevaar liep als een rode draad door de show.

naar de recensie >
4

Arsenal

Vuur. Lont. Kruitvat.

Hadden we in het voetbal de Brazilianen net geklopt, kwam Arsenal daar even aanzetten met ‘Saudade’. Alsof het zo moest zijn. Bij gebrek aan een Belgisch voetballied werd dit Portugese lied dan maar tot overwinningslied verheven in de Klub C: er was geen houden meer aan die crowd, er zou gesprongen, gedanst en gezongen worden. Want nadat Franz Ferdinand het vuur hier eerder al aan de lont stak, was het nu de beurt aan Belgiës meest geliefde makelaars in exotische grooves om het kruitvat te laten ontploffen. En dat deed het.

naar de recensie >

Foto's: Koen Bauters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in