Valse beursstart voor Chinese smartphonereus
Xiaomi-topman Lei Jun hield er de moed in bij de beursstart Foto: REUTERS

De grootste beursgang in vier jaar in de technologiewereld is een afknapper geworden.

De koers van de Chinese smartphonemaker Xiaomi ging vannacht op de beurs van Hongkong tot 6 procent onder zijn introductieprijs.

De mislukte beursstart van Xiaomi werd meteen gezien als een signaal dat de waarderingen van technologiebedrijven momenteel te hoog zijn. Met Xiaomi als de perfecte illustratie.

Bij de bekendmaking van de beursintroductie in Hongkong hoopte het bedrijf nog 100 miljard dollar te kunnen ophalen bij de beleggers. Maar de voorbije maanden bleek dat de beleggers niet stonden te springen om zoveel geld op tafel te leggen. Gevolg was dat Xiaomi genoegen moest nemen met een veel langere introductieprijs van 17 Hongkong dollar. Wat uiteindelijk nog 54 miljard dollar (4,72 miljard dollar) opleverde.

De terugval van de koers op de eerste beursdag toonde aan dat beleggers nog steeds vinden dat het telecombedrijf overgewaardeerd is. Het verlies liep op tot 6 procent. Kort voor het slot van de beurshandel stond de koers op 16,58 HKD. Of 2,5 procent lager dan de introductieprijs.

Xiaomi profileert zich vooral als maker van goedkope smartphones.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in