Zelfstandigenorganisaties steunen juwelier die overvaller doodschoot
Foto: carlo coppejans

De Unie van Zelfstandige Ondernemers, Unizo, steunt de juwelier uit Oostakker die zaterdagmiddag een verdachte van een overval doodschoot. ‘We gaan uit van maximaal begrip voor de onmenselijke situatie waarin de juwelier zich bevond.’ Ook het neutrale NSZ wijst erop dat juweliers ‘met de regelmaat van de klok’ het doelwit van overvallers zijn.

Twee overvallers stapten zaterdag juwelier Moens in Oostakker binnen. De twee gingen bijzonder gewelddadig te werk en gingen met hun buit op de vlucht met een bromfiets. De juwelier opende op straat het vuur en raakte de persoon die achteraan op de bromfiets zat. De man overleed ter plaatse.

Unizo reageert geschokt en vraagt begrip voor de juwelier. ‘De stress, de angst, de woede die dat bij de betrokken winkeliers opwekt, maakt het heel menselijk en begrijpelijk dat ze hard willen terugslaan van zodra ze de kans zien’, zegt Danny Van Assche van de Unie. De organisatie kiest dan ook de kant van de juwelier. ‘Per slot van rekening zijn en blijven het de betrokken overvallers, waarvan de tweede nog altijd voortvluchtig is, die met hun agressie deze bal aan het rollen hebben gebracht.’

De organisatie dringt aan op verscherpte maatregelen van de overheid om overvallen als deze te voorkomen. ‘Onze ondernemers hebben nog te vaak het gevoel er alleen voor te staan en als slachtoffer telkens aan het kortste eind te trekken. In dat verband is het erg belangrijk dat de straffen die aan overvallers worden opgelegd ook effectief worden uitgevoerd’, zegt Van Assche.

Debat over zelfverdediging

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws sluit zich daar bij aan. ‘We begrijpen wel dat het voor de zelfstandigen bijzonder frustrerend is om te zien dat overvallers of inbrekers binnen de kortste keren op vrije voeten staan, in de veronderstelling natuurlijk dat men hen in de eerste plaats bij de lurven heeft gevat.’

Mattheeuws zegt dat ‘het allerlaatste dat we willen, is oproepen tot een ‘oog om oog, tand om tand’-beleid. Daarmee komen we geen stap verder, integendeel.’ Maar ze stelt wel dat ze niet tegen een heropening van het debat over wettige zelfverdediging is. Zo wijst ze er op dat er nu een beperking is tot het verdediging van personen, niet van goederen.