Frontex-chef waarschuwt voor nieuwe vluchtelingenroute naar Spanje
Foto: AFP

Het hoofd van het Europese grensagentschap Frontex, Fabrice Leggeri, heeft gewaarschuwd voor het ontstaan van een nieuwe vluchtelingenroute naar Europa gewaarschuwd. Die zou van Marokko over het westen van de Middellandse Zee naar Spanje leiden.

‘Als u me vraagt wat vandaag mijn grootste zorg is, dan zeg ik Spanje’, liet de Fransman optekenen in de Duitse krant Welt am Sonntag. Frontex is het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de Unie in de gaten houdt en de instroom van vluchtelingen controleert.

Alleen al in juni werden ongeveer 6.000 onwettige passages van de grens vanuit Afrika naar Spanje geteld. Zowat de helft van deze migranten waren Marokkanen, de overige kwamen uit West-Afrika, zei Leggeri. ‘Als de aantallen daar zo blijven stijgen, zal dit de belangrijkste weg worden’, zei Leggeri.

De Frontex-topman benadrukte ook hoe belangrijk de internationale plannen zijn om vluchtelingen op te vangen in Afrika, zoals recent afgesproken op de Europese top. Als die er zijn, vertrekt niemand nog in de veronderstelling dat ze automatisch naar Europa gaan als ze op zee gered worden. ‘Als dat mechanisme niet langer bestaat, kunnen we de mensensmokkelaars met succes bestrijden’, zei Leggeri nog.

Volgens de Verenigde Naties bereiken er sowieso al heel wat minder migranten en vluchtelingen de Europese kusten via de Middellandse Zee. In de eerste helft van dit jaar ging het om zo’n 46.500 mensen. In 2017 lag dat cijfer in dezelfde periode nog op 101.000 mensen. Nog een jaar eerder, in 2016, werden er in de eerste jaarhelft 232.000 vluchtelingen geregistreerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig