‘Berlusconi komt volgend jaar op bij Europese verkiezingen’
Foto: AP

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi zal kandidaat zijn bij de verkiezingen van volgend jaar voor het Europees Parlement, zo heeft parlementsvoorzitter Tajani zaterdag in een interview gezegd.

Berlusconi (81) mocht tot voor kort geen openbaar ambt uitoefenen wegens een veroordeling voor belastingfraude. In mei werd het verbod opgeheven door het gerecht.

‘Ik heb hem gevraagd op te komen in de Europese verkiezingen. Ik denk dat hij de lijst zou moeten trekken’, zei Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, aan de krant La Stampa. Gevraagd naar het antwoord van Berlusconi zei Tajani: ‘Ik denk dat hij van plan is op te komen. Ik denk dat hij erg ingenomen was (met het verzoek)’.

Berlusconi was eerder al kandidaat op de Europese lijst, bij de verkiezingen van 1994, 1999, 2004 en 2009. Hij zetelde twee jaar, van 1999 tot 2001. Alle andere keren stond hij zijn zetel af aan een partijgenoot.

Tajani werd donderdag tot ondervoorzitter van Forza Italia benoemd, de centrumrechtse partij van Berlusconi. Volgens La Stampa kreeg hij de opdracht de om de slabakkende partij nieuw leven in te blazen.