Eneco en Electrabel samen in zee
Foto: BELGAIMAGE

Het Nederlandse elektriciteitsbedrijf Eneco vervoegt Electrabel en Otary voor de bouw van windmolenparken op zee.

Eneco stapt mee in het project voor de bouw van in totaal 58 windmolens voor de Belgische kust. Dat blijkt vrijdag uit een persbericht van de Europese Commissie. Het gaat om de offshoreprojecten Seastar en Mermaid in de Belgische Noordzee. De twee nieuwe parken zouden vanaf eind 2020 groene stroom moeten produceren, genoeg om jaarlijks 485.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien.

Het project was tot nu toe in handen van het Belgische kenniscentrum Otary (waarin acht bedrijven zitten, waaronder Aspiravi en Deme) en het Franse energiebedrijf Engie (via zijn Belgische dochter Electrabel), in een verhouding 65-35 procent.

Uit het bericht van de Europese Commissie blijkt nu dat het Nederlandse Eneco (via Eneco Wind Belgium) mee in het project stapt. Dat wordt ook bevestigd bij Otary, zonder meer details. Die volgen binnenkort, belooft Mathias Verkest van Otary.

Volgens Verkest keurde de Europese Commissie vrijdag de samenvoeging van beide windmolenparken tot één enkel project goed.

Mermaid en Seastar zijn twee van de laatste offshorewindparken die zullen worden gebouwd in de huidige zone die is toegewezen voor windmolenparken voor de Belgische kust. (belga)