Vier jaar cel voor Belgisch-Tunesische terreurverdachte
Foto: afp

Een rechter in Parijs heeft vrijdag de Belgische Tunesiër Farouk Ben Abbes tot vier jaar cel veroordeeld voor cyberjhadisme.

Een rechter in Parijs heeft de Belgische Tunesiër Farouk Ben Abbes tot vier jaar cel veroordeeld voor cyberjihadisme. Abbes staat bekend als een kennis van Fabien Clain, de Fransman die in een videoboodschap de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs opeiste.

Ben Abbes moest zich voor de rechter verantwoorden voor zijn rol als beheerder van de Franse pro-jihadsite Ansar Al-Haqq. Hij verscheen woensdag voor de rechtbank samen met twee medeverdachten van 32 en 35 jaar. De vierde verdachte, Léonard Lopez, zit sinds 2015 in Syrië en zou momenteel in de handen zijn gevallen van de Syrische Koerden.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar met onmmiddellijke inhechtenisname gevorderd, de verdediging had om vrijspraak verzocht

De vier werden ervan beschuldigd in de periode van 2006 tot 2010 personen te hebben ‘geïndoctrineerd’ en mensen te hebben ‘aangezet’ tot en ‘gerekruteerd’ voor de gewapende strijd. Dat zouden ze hebben gedaan via publicaties op de website Ansar Al-Haqq, die ‘openlijk de jihadistische strijders en terreurorganisaties steunde’. De bewuste website is inmiddels opgedoekt.

Abbes ontkende op zijn proces dat hij via zijn geschriften op de website had opgeroepen tot de jihad en hij stelde dat hij enkel informatie had verspreid.