Tijdlijn

Allemaal gered:
het verhaal van de vermiste voetballers in de grot

10 juli 2018mg, wle

De redding van de Thaïse voetballertjes en hun coach uit een ondergelopen grot in Thailand bleek een hachelijke onderneming. Hoe is de operatie toch tot een goed einde kunnen komen? Een overzicht.

Tijdlijn: Het verhaal van de vermiste voetballers

 • Twaalf voetballertjes tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige coach trokken de grot Tham Luang Nang Non in, in het noord van Thailand. Een flinke regenbui deed het waterpeil zo snel stijgen dat er geen weg meer naar buiten mogelijk was.
 • Zoekactie begint: de hulpverleners weten eerst niet of ze wel in de juist richting zoeken. Ze vermoeden dat de kinderen zich in een droge kamer in de grot verschuilen. Een eind voor die kamer werden handafdrukken en rugzakken teruggevonden.
 • Een mirakel: De voetballers worden gevonden. Ze zijn fysiek erg verzwakt na tien dagen zonder eten. Hun spieren waren aan het afsterven, maar mentaal waren ze er erg goed aan toe.
 • De reddingsactie begint, het dreigt er een van lange adem te worden. De weersomstandigheden zitten niet mee, de moessonregens zijn nog lang niet voorbij. Een snelle evacuatie is geen optie, dat laat de fysieke conditie van de jongens niet toe. Het leger stuur voedselpakketten en geneesmiddelen voor vier maanden naar de grot. Daarnaast brengen de Navy Seals ook zuurstofflesen en duikmateriaal.
 • Thailand krijgt internationale hulp, experts uit de VS, Australië, China, Japan, maar ook een duiker uit België, Ben Reymenant, helpen de 1.000 Thaïse reddingswerkers
 • De reddingsoperatie wordt een race tegen de klok. Er is al 120 miljoen liter water weggepompt uit de grot. Er wordt gevreesd dat de jongens voor lange tijd onbereikbaar zullen zijn na een nieuwe storm op vrijdag 6 juli. De kinderen, die niet eens kunnen zwemmen, krijgen duiktraining, omdat het reddingsteam gelooft dat hen met duikmateriaal naar buiten begeleiden de meest realistische optie is.
 • Reddingswerkers zetten alles op alles om de grot leeg te pompen. Niet alleen het weer baart zorgen, er is mogelijks ook te weinig zuurstof in de grot om fysieke arbeid te leveren. Het zuurstofniveau is gezakt naar vijftien procent, een mens heeft 21 procent zuurstof nodig.

  Het noodlot slaat toe, een reddingswerker, Saman Kunan (38), komt om bij bevoorrading van de kinderen. De gewezen commando van de Thaise marine stierf door een gebrek aan zuurstof. Hij verloor het bewustzijn op de terugweg. Zijn partner probeerde hem nog terug te brengen, maar een reanimatiepoging mislukte.
 • Elon Musk stelt zijn hulp ter beschikking. 'Ik ga ervan uit dat de Thaise regering alles onder controle heeft, maar ik ben er als ze mij nodig hebben’, schreef hij eerder op Twitter. Zijn bedrijf Boring Company, gespecialiseerd in het graven van tunnels, zou misschien van buitenaf een weg naar de vrijheid kunnen boren.

  Experts vrezen dat er instortingsgevaar dreigt omdat de grot slechts op 1 km van het oppervlakte ligt. Musk wil ook batterijen ter beschikking stellen voor de waterpompen.
 • Eindelijk een doorbraak. Het water blijkt sneller gezakt dan gehoopt, en de eerst vier jongens worden naar buiten gebracht. Daarna moet de zoekactie wel tijdelijk worden stilgelegd omdat er meer zuurstof moet worden aangevoerd.
 • Opnieuw hebben reddingswerkers in Thailand met succes vier jongens kunnen bevrijden uit de ondergelopen grot, wat het totaal op acht brengt. Er zou opnieuw een pauze ingelast zijn omdat er zuurstoftekort dreigde in de grot.
 • Redders ronden de actie succesvol af. De laatste jongens en de coach kunnen de grot verlaten. De jongens die eerst zijn bovengehaald hebben al kort hun familie kunnen zien. Weliswaar in het ziekenhuis, van achter glas. Er wordt nog onderzocht of ze een infectie hebben opgelopen.