Massaal auto’s in brand gestoken bij nieuwe rellen in Nantes
Foto: REUTERS

In de nacht van donderdag op vrijdag is het in de Franse stad Nantes voor de derde nacht op rij tot rellen gekomen. Er werden onder meer een vijftigtal auto’s in brand gestoken.

Bij de rellen van donderdagnacht werden drie mensen aangehouden, onder wie een 14-jarige die een fles benzine en een stuk lont bij zich had. Er vielen geen gewonden, maar er werden wel ‘een vijftigtal auto’s in brand gestoken’ in verschillende wijken van de stad, aldus de brandweer.

Er waren ook pogingen om brand te stichten in een school en een tankstation. De voorgevel van de school is gedeeltelijk geblakerd, de brand in het tankstation was snel onder controle.

Politieman gearresteerd

De rellen zijn ontstaan nadat dinsdagnacht een 22-jarige jongen werd doodgeschoten door een politieagent bij een uit de hand gelopen controle.

De politie wilde het voertuig van het slachtoffer controleren nadat die een overtreding had begaan. De jongeman weigerde mee te werken, waarna hij plots met zijn wagen achteruit reed. Daarbij reed hij tegen een politieagent, waarna een van diens collega’s het vuur op de wagen opende.

De agent werd donderdagmiddag gearresteerd wegens ‘vrijwillig gebruik van geweld door een persoon van de openbare orde die geleid heeft tot de dood zonder de intentie om te doden’.

De Franse premier Édouard Philippe, die donderdag Nantes bezocht, heeft opgeroepen tot de grootst mogelijke transparantie in het onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden. Hij veroordeelde ook het geweld in Nantes.

Donderdagavond was er al een vreedzame witte mars van een duizendtal personen in de wijk Breil, waar de jongeman werd doodgeschoten.