Lotto wil eigen winkels openen: ‘Zoveelste klap voor dagbladhandelaar’
Foto: BDW

De Nationale Loterij wil ‘een keten van shops' openen om haar eigen producten aan te bieden. De zoektocht naar panden is al ­gestart in Antwerpen, Gent, Namen en Luik.

Gevraagd naar uitleg, klinkt het bij de Nationale Loterij dat ze dichter bij de spelers wil staan. De shops moeten ook dienen voor het discreet uitbetalen van middelgrote gewonnen sommen, van 2.000 tot 25.000 euro. ‘De bedoeling is zeker niet om concurrentie te vormen voor de verkooppunten’, zegt woordvoerster ­Caroline Vangoidsenhoven in Het Nieuwsblad.

Dagbladhandelaars geven aan niets van de plannen te weten en zich bekocht te voelen. ‘De Nationale Loterij is mee groot geworden door de krantenwinkels’, zegt Yannick Gyssens, de voorzitter van Perstablo, een vereniging van handelaars in Vlaanderen en het Brusselse. Hij merkt op dat de dagbladhandels nog steeds goed zijn voor tachtig procent van de omzet.

‘Wil men de dagbladhandelaar helemaal weg uit het straatbeeld?’ vraagt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zich af. ‘Na de oneerlijke concurrentie met Bpost in verband met de bedeling van kranten, het aan banden leggen van de verkoop van tabak en de verlaging van de commissie is dit de zoveelste klap op rij voor de dagbladhandelaar.'

'Het aantal krantenwinkels verdwijnt nu al in een ijltempo en door eigen shops te openen in centrumsteden zal deze tendens enkel toenemen', aldus Mattheeuws. Volgens cijfers van de FOD Economie sluiten wekelijks drie tot vier krantenwinkels de deuren in ons land. Een derde van hun omzet halen ze uit de verkoop van loterijproducten.