Tesla-topman en miljardair Elon Musk wil de Thaise jongens die vastzitten in een grot te hulp schieten. Hij stelt onder meer voor om zijn tunnelboorbedrijf in te zetten.

Musk heeft zijn hulp aangeboden aan de Thaise autoriteiten, die een race tegen de klok voeren om twaalf jongens en hun voetbalcoach te redden uit een ondergelopen grot.

‘Ik ga ervan uit dat de Thaise regering alles onder controle heeft, maar ik ben er als ze mij nodig hebben’, schreef hij eerder op Twitter. De Amerikaanse ondernemer ziet meerdere mogelijkheden om de expertise van zijn bedrijven te benutten voor het bevrijden van de jongens die al twee weken vastzitten in een ondergelopen grot.

Zijn bedrijf Boring Company, gespecialiseerd in het graven van tunnels, zou misschien van buitenaf een weg naar de vrijheid kunnen boren, aldus Musk. Al vrezen experts dat dit erg gevaarlijk kan worden, omdat de grot waar de groep zich bevindt op een kilometer van het oppervlak ligt en instortingsgevaar dreigt.

Een andere optie is materiaal leveren om te helpen bij het wegpompen van het water, wat nu amper lukt. ‘Ik weet niet of het niveau van de pompen beperkt is door de beschikbare stroom of omdat de pompen te klein zijn. Als dat het geval zou zijn, kan ik volledig geladen Powerpacks (krachtige batterijen gebruikt voor Tesla-wagens, red.) en pompen leveren.’

Thailand heeft voorlopig nog niet gereageerd op het aanbod.

Zuurstoftekort

Voor de jongens en hun coach begint de tijd te dringen. Niet alleen kunnen moessons de voorbije acties opnieuw tenietdoen, maar ook een zuurstoftekort in de grot dreigt. De optie om de kinderen (die niet kunnen zwemmen) in de grot te leren duiken, is riskant. Donderdag overleed een van de reddingswerkers, een gewezen commando van de Thaise marine, door zuurstoftekort op de weg naar buiten.

Musk bood vorig jaar ook al zijn hulp aan bij de heropbouw van Puerto Rico na de doortocht van een verwoestende orkaan. Hij schoot te hulp met zonnepanelen en batterijen, toen het gebied dagenlang zonder stroom zat.