Jongens, wat was Vince Staples weer verschroeiend. Ja, zijn beats kwamen allemaal uit een doosje. Zelfs voor zijn refreinen was de Californische rapper niet te beroerd om op play te drukken. Maar wat een dreiging ging er van zijn set uit in Klub C.

In zijn eentje dook hij onvervaard in het sardineblik. Hij zag er gewoontjes uit, met een rood T-shirt met de tekst ‘Girls don’t cry’, jeans en sneakers. Maar zijn blik kon je de keel oversnijden. Als een gekooid roofdier zocht hij de hoeken van het in dreigende mist gehulde podium op.

Achter hem flikkerde een muur van televisieschermen met geflipte beeldfragmenten, zeg maar het braaksel van onze beeldcultuurverslaving. Wat verdwaalde vissen bij ‘Big fish’, een van de tracks van zijn nog steeds weergaloze album Big fish theory. Of de dood tegemoet reizende spaceshuttle Voyager bij het van Gorillaz geleende ‘Ascension’. Maar soms gingen de schermen ook gewoon ‘Off air’.

Zijn muzikale hybride nam je meedogenloos bij het nekvel. Een eigengereide mix van kale Detroit techno, sinistere grime, geflipte 2-step en ziedende, industriële elektronische geluiden. ‘How I'm supposed to have a good time/When death and destruction's all I see?’, klonk het op een gitzwarte beat gespijkerde ‘Party people’. Nou. Het strijdlustige ‘Bagbak’ dolde met jungle en verbasterde synths. Net zo scherp waren ‘Norf norf’ en ‘Blue suede’, waarin een dode Elvis over de tv stuiterde.

In vergelijking met zijn take-no-prisoners-show op Pukkelpop vorig jaar, nam Staples nu het publiek meer op sleeptouw. ‘You all gotta go crazy’, gebood hij en zo geschiedde. De plankenvloer trilde uit zijn hengsels terwijl zijn fans het op een driftig bouncen zetten. De filmpjes van aardbevingen in het op beat van Sophie dansende ‘Yeah right’ sloten slim aan bij het gebeuren.

Begin maart zette Staples een fundraisingcampagne op, samen met de nieuwe track ‘Get the fuck off my dick’ die hier woest de set opende. 2 miljoen bij elkaar sprokkelen om hemzelf het zwijgen op te leggen en zo aan zijn criticasters te ontsnappen. Hou alsjeblieft je centen op zak!