Duitse regering bereikt akkoord over asielbeleid
Zowel CDU-CSU als SPD gaan akkoord dat deze migranten zo snel mogelijk worden teruggewezen naar het land waar ze al een asielaanvraag indienden. Foto: EPA-EFE

De Duitse regeringspartijen, CDU-CSU en SPD, hebben een akkoord bereikt over een pakket maatregelen om illegale migratie tegen te gaan. De kwestie veroorzaakte de jongste weken veel verdeeldheid en dreigde zelfs de regering-Merkel te doen vallen.

Donderdag is afgesproken dat er geen transitcentra zouden komen, maar dat migranten die reeds in een ander EU-land asiel hebben aangevraagd, in de bestaande politie-infrastructuur zouden worden ondergebracht. Vooral de SPD was tegen de gesloten transitcentra.

Zowel CDU-CSU als SPD gaan akkoord dat deze migranten zo snel mogelijk worden teruggewezen naar het land waar ze al een asielaanvraag indienden. ‘De federale politie moet voor de transitprocedure haar bestaande faciliteiten aan de grens gebruiken’, klinkt het. Op de luchthaven van München bijvoorbeeld zullen migranten vanuit de transitzone van de luchthaven weer naar het land waar ze een asielaanvraag hadden ingediend, gestuurd worden, zo blijkt uit een document dat het Duitse persagentschap DPA kon inkijken.

Voor families en kwetsbare personen komen er afgescheiden ruimtes. De terugkeer zou in principe binnen de 48 uur moeten gebeuren.

Geen ‘transitcentra’

Het woord ‘transitcentra’, dat door de CSU was gelanceerd maar door de SPD sterk bekritiseerd, komt in het document van donderdagavond niet meer voor, aldus DPA.

De procedure zou in principe enkel aan de Duitse grens met Oostenrijk worden toegepast. Daarvoor zijn er ook nog bilaterale akkoorden met Italië en Griekenland nodig, want vanuit die landen komen de meeste asielzoekers. Tot nu toe gaat het voor de provincie Beieren om zo’n 150 mensen per maand.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) reageert zeer tevreden op het asielcompromis. 'Dat is van A tot Z wat je als bevoegd minister zou willen', zei Seehofer donderdagavond in Berlijn. Afspraak is dat de regering nog dit jaar een nieuw immigratiewet voorstelt. Dat laatste was een SPD-eis.

Ook de SPD-top reageert tevreden. 'Er komt geen nationale soloslim', zei partijvoorzitster Andrea Nahles donderdagavond na het topoverleg.