Hoofd Amerikaans milieubeschermingsagentschap stapt op na serie schandalen
Scott Pruitt Foto: REUTERS

Scott Pruitt, de topman van het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA, heeft zijn ontslag ingediend, zo maakte president Trump via Twitter bekend.

Pruitt was in opspraak gekomen door een reeks schandalen, onder meer over zijn levensstijl en het persoonlijk gebruik van overheidsgeld. Hij stond aan het hoofd van het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA. Hij zal er worden opgevolgd door zijn adjunct, Andrew Wheeler.

Het was niet de eerste keer dat Pruitt in opspraak kwam, waardoor de roep tot ontslag ook alsmaar luider klonk. Zo zou hij geprobeerd hebben om via zijn functie zijn echtgenote aan een baan te helpen, ontving hij giften van bedrijven uit de steenkoolsector, liet hij het budget van zijn agentschap explosief stijgen, gebruikte hij personeel van de dienst voor persoonlijke zaken, inclusief boodschappen en klusjes. Een medewerkster moest naar verluidt zijn hotelrekeningen met haar eigen kredietkaart betalen.

Tegelijk is Pruitt berucht omdat hij milieubeschermende maatregelen afbouwde. Maar Trump zou die afbouw steunen en dus wordt niet verwacht dat zijn ontslag zal leiden tot een ommekeer van het milieubeleid.