Er is ophef over beelden van mishandelde eenden die Animal Rights filmde in Nederland. De dierenrechtenorganisatie filmde in pluimveehouderijen hoe eenden worden geschopt, bij de keel gepakt en doodgetrapt.

De eenden uit de kwekerijen werden gefokt voor de productie van vlees en dons. Het dons wordt gebruikt als vulling voor kussens en dekbedden van de merken Auping, Ducky dons en Silvana,  die ook in Belgische winkels terechtkwamen. De donsproducten zijn allemaal voorzien van het ‘dierenwelzijnskeurmerk’ RDS (Responsible Down Standard).

‘Dons wordt verkocht onder het voorwendsel dat het diervriendelijk is, maar niets is minder waar’, zegt Benoit Van den Broeck, campagne-coördinator bij Animal Rights. ‘De holle beloften van dit keurmerk over “hoge dierenwelzijnsnormen” blijken onrechtmatig te zijn en misleidend voor de consument.’

Volgens Animal Rights is op de beelden te zien hoe de dieren worden mishandeld bij het vervoer. Ze hebben klacht ingediend tegen de betrokken bedrijven bij de autoriteiten in Nederland.

De Nederlandse voedselautoriteit NVWA kan echter geen boete opleggen, omdat ze mistoestanden zelf moeten vaststellen. De organisatie noemt de beelden ‘onacceptabel’. ‘We willen ook met de sector zelf in gesprek’, zegt woordvoerder Benno Bruggink, ‘om duidelijk te maken dat dit toch echt niet kan.’

Reactie

De betrokken pluimveehouderijen willen niet reageren, maar eendenslachterij Tomassen reageerde wel op de beelden. ‘We keken met belangstelling naar de beelden. Het laden van de dieren dient netjes en snel te gebeuren om het dierenwelzijn te kunnen borgen’, aldus het bedrijf. Het slachthuis keurt een slechte behandeling van de dieren af, maar onderstreept ook dat in de meeste gevallen professionele vangploegen aan het werk zijn.

De beelden werden in februari en maart undercover gemaakt door een medewerker van Animal Rights bij een servicebedrijf dat gespecialiseerd is in het vangen en laden van dieren in de veehouderij.