Europa wil weten wat u denkt over de zomertijd
Kortere zomeravonden als het altijd wintertijd is. Foto: peter de rijcke

Tot 16 augustus kunnen inwoners van alle EU-lidstaten in hun eigen taal hun mening over de zomertijd kenbaar maken.

De EU lanceert een formulier onlinewaarop alle Europeanen hun gevoelens en argumenten kenbaar kunnen maken over de zomer- en wintertijd. De Europese Commissie heeft dat besloten op verzoek van het Europees Parlement.

U kunt de enquête invullen in het Nederlands al heeft de Europese Commissie iets liever dat u het in het Engels doet.

In februari nam het parlement al een resolutie aan waarin de Commissie wordt aangemaand nader onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het systeem waarbij in maart de klok een uur vooruit gedraaid wordt, en in oktober weer terug.

Volgens tegenstanders verstoort de regeling de biologische klok van mens en dier.

De uitkomst van de Europese enquête telt mee in het besluit over het afschaffen of handhaven van het systeem in de hele EU. Maar voor het zover komt zullen winter- en zomertijd mekaar wel nog een paar keer hebben afgelost. De Commissie zal na de raadpleging beslissen of er een voorstel komt om de zomertijd af te schaffen. Daarna moeten het Europees Parlement en de lidstaten daar nog over spreken.

De Commissie beklemtoont dat de enquête geen referendum is, maar een bevraging. Europa wil informatie inwinnen, Europa belooft niet dat het voorstel met de meeste voorstanders het haalt.

Naast de vraag of we de afwisseling moeten afschaffen, rijst meteen ook de vraag welke tijd dan het hele jaar door zal gelden. De wintertijd ligt dichter bij de natuurlijke tijd. Maar dan is het in de zomer wel sneller donker.