Regisseur bekendste documentaire Holocaust overleden
Foto: AFP

De Franse filmmaker, schrijver en filosoof Claude Lanzmann is overleden. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Zijn levenswerk was de film ‘Shoah’, een bijna tien uur durende documentaire over de Holocaust.

De Franse cineast is op 92-jarige leeftijd overleden. Lanzmann maakte onder meer de monumentale documentaire ‘Shoah’. Zijn meesterwerk, een epische documentaire die negen uur duurt, bevat getuigenissen van tewerkgestelden en overlevers in concentratiekampen over de slachting van miljoenen Joden in Europa gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Lanzmann werkte gedurende elf jaar aan de film, die uitgebracht werd in 1985 en de hele internationale wereld beroerde.

‘Shoah is geen film over de overlevenden, maar over de dood, over wat er gebeurt op het allerlaatste moment, in de gaskamer. Daar bestaan geen foto’s of filmflarden over’, aldus Lanzmann in een interview met De Standaard. ‘Er zijn alleen getuigen, de Joodse mannen van de Sonderkommando’s, zoals de beroemde kapper van Treblinka die vrouwen kaalschoor - “twee minuten per klant", - voor ze in de gaskamer verdwenen. Hun persoonlijke verhaal interesseert me niet. Ze zeggen ook niet “ik",, maar “wij". Ik voer ze in mijn film op als woordvoerders van de doden. In Shoah heb ik geprobeerd zo dicht mogelijk te komen bij het onbekende hart van de gruwel.’

De Franse regisseur was ook een vriend van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre en compagnon van Simone de Beauvoir. Zo heeft hij 112 brieven van de filosofe verkocht aan de Beinecke bibliotheek van Yale University. Lanzmann, de secretaris en protegé van Jean-Paul Sartre, had van 1952 tot 1959 een relatie met De Beauvoir; hij is de enige man met wie ze heeft samengewoond.

Zijn memoires, De Patagonische haas, werdenj in 2010 verkozen tot ‘Boek van het Jaar’ in Frankrijk. Het is een onberekenbaar, van de hak op de tak springend boek - half tijdsdocument, half levensverhaal, dat even adembenemend leest als een avonturenroman.