‘Vegetarische hamburger vormt bedreiging voor onze vleesindustrie’
Voor deze hamburger werd geen grammetje vlees gebruikt Foto: Impossible Foods

Vleesvervangers worden steeds populairder, maar daar is niet iedereen mee opgezet. De Nieuw-Zeelandse vicepremier Winston Peters haalt uit naar nationale luchtvaartmaatschappij Air New Zealand voor het promoten van een vegetarische hamburger op hun vluchten. ‘Ze zouden beter onze vleesindustrie steunen.’

Passagiers bij Air New Zealand kunnen op de vlucht tussen Auckland en Los Angeles de Impossible Burger bestellen, een sappige hamburger waar evenwel geen vlees aan te pas komt, maar plantaardige ingrediënten uit Silicon Valley. En daar is de Nieuw-Zeelandse vicepremier Winston Peters niet mee opgezet.

Peters, die tijdens het zwangerschapsverlof van premier Jacinda Ardern haar taken overneemt, meent dat de luchtvaartmaatschappij beter natuurlijke dierproducten zou promoten, in plaats van ‘synthetische proteïnen die genetisch gemodificeerd zijn’. Rundvlees en lamsvlees zijn het op een na belangrijkste exportproduct van Nieuw-Zeeland.

‘We produceren de lekkerste steaks en het beste lamsvlees op de planeet, waar geen genetische modificatie aan te pas komt en compleet hormonenvrij. De nationale luchtvaartmaatschappij zou beter helpen om onze premium producten te verkopen aan de rest van de wereld’, zegt ook minister van Landbouw Nathan Guy.

Bij de tijd blijven

De regeringsleden mogen dan wel de Nieuw-Zeelandse vleesindustrie een warm hart toedragen, maar krijgen kritiek op hun uitspraken van vegetariërs die vinden dat Nieuw-Zeeland bij de tijd moet blijven. De vleesindustrie heeft immers een zware impact op het milieu.

De producent van de hamburger, het Amerikaanse Impossible Foods, beweert dat zijn hamburger in vergelijking met koeien 95 procent minder land en 74 procent minder water gebruikt, en 87 procent minder broeikasgassen produceert.

Air New Zealand is niet van plan om het menu aan boord aan te passen. Volgens de luchtvaartmaatschappij koopt het bedrijf elk jaar voor miljoenen in aan Nieuw-Zeelands vlees, en vormt de vegetarische hamburger hoegenaamd geen bedreiging voor de vleesindustrie.

‘Het voorbije jaar alleen al serveerden we 1,3 miljoen vleesmaaltijden uit Nieuw-Zeeland aan onze passagiers. We gaan ons niet excuseren omdat we hen daarnaast ook innovatieve keuzes voorstellen, en zullen dat in de toekomst blijven doen’, klinkt het.