Tientallen dierenactivisten zijn donderdagochtend een slachthuis in Tielt binnengedrongen. Ze namen een varken mee en ketenden zich vast. De directeur van het slachthuis reageert betreurd en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gaat ervan uit dat het parket zal vervolgen.

In een filmpje op de Facebookpagina van dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale was donderdag te zien hoe tientallen actievoerders in alle vroegte het slachthuis van Tielt binnendrongen. ‘Om een individu te bevrijden’, klonk het in een bijschrift.

Er was te zien hoe de actievoerders een varken buitendroegen en wegvoerden met een camionette. Nadien ketenden verschillende actievoerders zich vast. Ze hielden papieren met slogans omhoog als ‘Tijd om concrete actie te ondernemen. Laten we het speciesisme (discriminatie tussen wezens op basis van hun soort, red.) blokkeren’.

‘We zijn erin geslaagd om een varken te bevrijden. We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt. Het is al de derde keer dat we dergelijke actie voeren. Eerder dit jaar slaagden we erin om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden.’
Romain Perdrizet
269 Libération Animale

De organisatie had het over 70 actievoerders, burgemeester Els De Rammelaere (N-VA/Open VLD) sprak van een veertigtal activisten. De politie kwam massaal ter plaatse en beëindigde de actie. Er werden pv's opgesteld en de overwegend Franse actievoerders werden terug naar de grens met Frankrijk gebracht.

‘Betreuren hardhandigheid’

Bij De ochtend op Radio 1 reageerde zaakvoerder Thomas De Roover De Brauwer op de feiten. ‘De hardhandigheid waarmee alles is gebeurd betreuren wij ten zeerste’, zegt hij. ‘Er is zelfs een dier hardhandig over de hokken gesleurd. Dat is geen manier van werken. Het dier hebben ze vervolgens ook meegenomen in een bestelwagen. Dat is geen wettelijk transportmiddel voor dieren en strookt niet met het dierenwelzijn.’ Ook sectorfederatie FEBEV veroordeelt de ‘overdreven hardhandige actie’.

Bevoegd minister Weyts vindt op zijn beurt dat de actie niet door de beugel kan. ‘Wij gaan ervan uit dat het parket zal vervolgen’, klinkt het. De minister heeft naar eigen zeggen geen probleem met actievoeren, maar ‘het gaat er wel ver over wanneer men uit het diepe Frankrijk overkomt om dierenmishandeling aan te klagen en vervolgens zich zelf bezondigt aan dierenmishandeling’.

De slachtactiviteiten van het slachthuis werden in 2017 nog stilgelegd door Weyts (N-VA), naar aanleiding van beelden van Animal Rights. Het beloofde vervolgens een actieplan, waardoor het een maand later opnieuw open mocht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig