‘Man en vrouw blootgesteld aan novitsjok-zenuwgif’
Verscheidene plekken in en rond Amesbury en Salisbury, waarvan vermoed wordt dat het duo er onlangs geweest is, zijn uit voorzorg afgezet. Foto: AFP

De twee personen die dit weekend bewusteloos waren aantroffen in Amesbury zijn blootgesteld aan het zenuwgif novitsjok. Dat zegt de Britse antiterreurpolitie woensdagavond.

Het duo verkeert in kritieke toestand in het ziekenhuis van Salisbury, waar in maart nog de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vergiftigd.

Hulpdiensten troffen zaterdagavond een man en een vrouw - beiden in de veertig - bewusteloos aan op een adres in Amesbury, ruim 10 kilometer ten noorden van Salisbury. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de twee een overdosis heroïne of crack hadden genomen.

‘Man en vrouw blootgesteld aan novitsjok-zenuwgif’
Hulpdiensten werden zaterdagavond opgeroepen naar een adres in Amesbury. Foto: AFP

Volgens de antiterreurpolitie zijn er voorlopig geen indicaties dat de man en de vrouw een specifiek doelwit waren. Hoe de twee in contact kwamen met het zenuwgif, is nog onduidelijk.

Na het jongste incident sloot de politie enkele plaatsen in Salisbury en in de woonplaats van het koppel, Amesbury, uit voorzorg af. Ze zouden onder meer een bijeenkomst in een kerk bijgewoond hebben, voor ze zaterdag ziek werden.

Skripal-affaire

In Salisbury werd op 4 maart de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal samen met zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen op een bank. Uit onderzoek bleek dat ze vergiftigd waren met een kleine hoeveelheid van het dodelijke zenuwgif novitsjok. De Britse autoriteiten stelden Rusland verantwoordelijk voor de aanval.

De Skripal-affaire veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen het Westen en Rusland: verschillende Russische diplomaten in Europa, maar ook onder meer in de Verenigde Staten, Canada en Australië werden het land uitgezet, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatiek personeel.

Joelia Skripal mocht uiteindelijk op 10 april het ziekenhuis verlaten, haar vader op 18 mei.