Belgische specialisten onderweg naar Malta om migranten Lifeline te interviewen
De Lifeline had zowat 230 geredde migranten aan boord Foto: REUTERS

Een team van de Belgische asiel- en migratiediensten is woensdag naar Malta vertrokken om migranten van het schip Lifeline te interviewen. Dat meldt staatssecretaris Theo Francken via Twitter. De missie duurt tot vrijdagavond.

Het team bestaat uit vijf mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Eén van hen is gespecialiseerd in vingerafdrukken.

Op basis van een lijst die opgesteld werd door de Maltese autoriteiten, zal het team enerzijds nagaan of de migranten interesse hebben om een asielprocedure op te starten in België, en anderzijds controleren of de betrokkenen voldoen aan de criteria, zoals de nood aan bescherming, licht Roosemont toe. De vijf maken enkel een selectie op basis van de interviews die ze afnemen.

Vrijdagavond keren ze terug naar huis. Nadien dienen nog een aantal praktische formaliteiten vervuld te worden, zoals het afleveren van de nodige reisdocumenten en de tickets om naar België door te reizen, aldus nog de DVZ-baas.

Strafrechtelijk onderzoek

Staatssecretaris Francken had precies een week geleden aangekondigd dat ons land maximum 15 migranten van de Lifeline zal opnemen uit landen met een hoge erkenningsgraad. Het gaat om een eenmalige operatie, benadrukte Francken toen. Nu heeft Francken naar verluidt van zijn Maltese collega de verzekering gekregen dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de ngo die de Lifeline gecharterd had. ‘Europe = solidarity’, besluit hij woensdag zijn tweet.

Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline had zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten aan boord, maar mocht niet in Italië aanmeren. Uiteindelijk kreeg het schip de toestemming om een Maltese haven binnen te lopen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig