In Nantes, in het westen van Frankrijk, is dinsdagavond een 22-jarige bij een uit de hand gelopen controle doodgeschoten door een politieagent. Het incident leidde tot gewelddadige protesten in de stad.

Politie in de Franse stad Nantes wilde dinsdag het voertuig controleren van een twintiger nadat die een overtreding had begaan. De jongeman weigerde mee te werken en reed plots met zijn wagen achteruit. Daarbij raakte hij een politieman, waarna andere agenten het vuur openden op de wagen. De auto kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een barrière.

De twintiger werd door een kogel geraakt in de hals en overleed bij aankomst in het ziekenhuis. Volgens de lokale politiechef Jean-Christophe Bertrand raakte de agent die werd geraakt door de wagen, lichtgewond aan een knie. Het gerecht is een onderzoek gestart naar het schietincident.

Nadat het overlijden van de jongeman was bekendgeraakt, kwam het tot rellen in verschillende delen van Nantes en vooral in de wijk Breil. De politie werd bekogeld met stenen en molotovcocktails en reageerde met traangasgranaten. Minstens drie voertuigen werden in brand gestoken en ook een winkelcentrum vatte vuur.

De rellen doen denken aan de rellen van 2005 in de banlieues van Parijs. Jongeren gingen daar toen drie weken lang elke nacht in de clinch met de politie en staken auto’s en gebouwen in brand, nadat Zyed Benna en Bouna Traoré waren overleden. De twee jongens hadden zich verstopt in een elektriciteitskast om aan een politiecontrole te ontsnappen, en werden daarbij geëlektrocuteerd.