Het schepencollege van Tielt-Winge heeft dinsdag beslist om de Vlooybergtoren anderhalve meter hoger te bouwen dan hij aanvankelijk was. ‘Dit statement moet symboliseren dat de kracht van een gemeenschap veel groter is dan dit terroristisch geweld’, zegt de burgemeester van Tielt-Winge.

De bekende Vlooybergtoren, een 13 ton wegende, zwevende constructie van 11,28 meter hoog en 20 meter lang, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar vernield bij een opzettelijke brandstichting. De constructie prijkte sinds 2013 op de Vlooyberg en raakte bij het brede publiek bekend als decorelement in de Vier-serie ‘Callboys’.

Er liepen bij de lokale politie al heel wat tips binnen over mogelijke daders van de brandstichting afgelopen vrijdagnacht, maar een doorbraak in het onderzoek is er nog niet.

‘Het schepencollege heeft dinsdag het architectenbureau dat de toren ontwierp de opdracht gegeven om de constructie te herstellen en er één sectie aan toe te voegen. Hij wordt dan niet alleen langer, maar ook 1,5 meter hoger’, aldus Rudi Beeken, burgemeester van Tielt-Winge.

Fuif met Callboys als dj

Beeken: ‘Onze verzekeraar heeft toegezegd dat hij voor maximum 95.000 euro tussenkomt. Wij vinden niet dat de belastingbetaler van Tielt-Winge voor de kosten van deze gewelddaad moet opdraaien. Daarom zullen we deze zomervakantie een fuif organiseren met de Callboys als dj’s. Acteur Rik Verheye heeft dit al toegezegd.’

Een bedrijf uit de buurt heeft ook al aangekondigd zonnepanelen te willen plaatsen op de nieuwe toren, zodat hij de hele nacht verlicht blijft. Het is nog onduidelijk wanneer de Vlooybergtoren terug toegankelijk zal zijn voor het publiek.