Helft werknemers lijdt onder digitale stress
Foto: iStock

Dertig procent van de werknemers in de publieke sector brengt zeven tot acht uur achter zijn laptop door. De helft klaagt van digitale stress.

‘Ik word overspoeld met mails. Ik ontvang wel 50 à 60 mails per dag. Ik krijg ze minder snel weggewerkt dan ze binnenkomen’, getuigt een man van 45 aan de onderzoekers van de Arteveldehogeschool. Zij ondervroegen via een online onderzoek 820 werknemers uit de publieke sector naar de mate waarin ze digitale stress ervaren.

Van de ondervraagden geeft 40 procent aan ‘veel’ last te hebben van digitale stress, terwijl net geen tien procent zelfs aangeeft er ‘erg veel’ last van te hebben. Ruim een derde van de ondervraagde werknemers brengt vijf tot zes uur achter zijn laptop door. Bij dertig procent is dat zeven tot acht uur. En dan wordt nog niet eens de tijd meegerekend die naar het schermpje van de smartphone wordt gekeken. Daaraan besteedt veertig procent ook nog eens één tot twee uur. In het checken en beantwoorden van mails wordt op een doorsnee dag de meeste tijd gestoken. Ruim een derde van de werknemers besteedt daaraan drie uur of meer.

Zes soorten stress

De onderzoekers identificeren zes verschillende soorten digitale stress: technofobie of de angst om niet mee te kunnen met de nieuwe tools, een te grote hoeveelheid informatie die binnenkomt, de angst om zaken te missen - privaat en op het werk - , de ergernis over het onevenwicht tussen werk en privé en de ergernis over het uitblijven van een goed beleid van de werkgever over de technologische toepassingen.

Werknemers kampen niet noodzakelijk met slechts één van deze soorten digitale stress, maar kunnen last hebben van verschillende soorten digistress. De overvloed aan informatie die langs allerlei kanalen binnenkomt, zorgt voor de meeste stress.

Uit de studie blijkt voorts dat digitale stress sterk samenhangt met de werkdruk of jobtevredenheid die werknemers in het algemeen ondervinden.