Oostenrijk dreigt buitengrenzen te beschermen na Duits akkoord
Sebastian Kurz bij zijn toespraak in het Europees Parlement. Foto: REUTERS

Als Duitsland doorzet met het nieuwe migratiebeleid, zal Oostenrijk zelf ook actie ondernemen en de zuidelijke buitengrenzen gaan beschermen. Dat heeft Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz verklaard voor zijn toespraak in het Europees Parlement. Duits minister Seehofer wil snel met Oostenrijk overleggen.

‘Europa kan alleen blijven bestaan als er sterke buitengrenzen zijn’, benadrukte Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz bij zijn toespraak in het Europees Parlement. Hij verwees daarbij expliciet naar de nieuwe immigratie-afspraken waarover Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) en CSU-voorzitter en Duits minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer maandagavond een akkoord bereikten.

‘Als dit akkoord het officiële standpunt van de Duitse regering wordt, zien wij ons genoodzaakt om actie te ondernemen om negatieve gevolgen voor Oostenrijk en zijn bevolking te vermijden’, verklaarde Kurz eerder vanochtend in een mededeling. ‘Als het nodig is, zal Oostenrijk maatregelen nemen om onze zuidelijke buitengrenzen (met Italië en Slovenië) te beschermen.’

De Duitsers willen asielzoekers die al in een andere lidstaat van de Europese Unie geregistreerd zijn, vanuit transitcentra aan de Duits-Oostenrijkse grens terugsturen naar de lidstaat in kwestie. Oostenrijk vreest dat het daardoor meer migranten zal moeten opvangen.

Kurz eist dat Berlijn zijn standpunt verduidelijkt. Seehofer beloofde al ‘zo snel mogelijk’ naar Wenen te trekken om met Kurz te praten. Volgens hem is de Oostenrijkse bondskanselier wel geïnteresseerd in 'schrandere oplossingen'. Seehofer stelde verder dat de Duitsers in de transitcentra aan de zuidelijke grens 'geen mensen zullen vasthouden'. 'Bij twijfel kunnen zij naar Oostenrijk terug, zij zullen gewoon het land niet binnenkunnen.'