Bpost haalt op zaterdag geen pakjes meer op
Foto: belga
Een pakje dat u op zaterdag naar het postkantoor brengt, zal daar pas maandagochtend de deur uitgaan. Bpost stopt immers met de ophaling van pakketten in het postkantoor tijdens het weekend.

Dat Bpost besloten heeft geen pakjes meer op te halen op zaterdag, is opvallend. Als het bedrijf de voorbije jaren iets aan te kondigen had over pakjesbezorging, ging het  altijd om een uitbreiding of verbetering van de dienst. De bedeling van pakketten is voor het bedrijf immers een van de enige groeimarkten.

Er wordt nu voor het eerst bespaard op de dienstverlening wat pakjes betreft. Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck erkent dat de maatregel genomen is ‘om de onderneming rendabel te houden’. ‘Het grootste deel van het volume aan pakjes, zelfs bijna honderd procent, wordt immers toch op weekdagen binnengebracht’, zegt ze. ‘Voor de grote bedrijven, die niet langs het postpunt passeren, verandert er niets.’

Dat betekent dus dat pakketten die zaterdag binnengebracht worden, ten vroegste dinsdag op hun bestemming aankomen. ‘Dit is erg spijtig’, zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris van ACOD Post. ‘Bpost zet terecht alles op alles wat e-commerce betreft, en deze maatregel past daar  niet in. Dat er amper pakjes binnengebracht worden op zaterdag, daar geloof ik niets van. Hier zijn veel particulieren en kmo’s door benadeeld.’

Ook het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) heeft weinig begrip. ‘Ook al toont de recente beurskoers aan dat de inkomsten onder druk staan, toch is dit een vreemde maatregel’, zegt projectleider Ludo Sys van het VIL. ‘Zeker aangezien de markt van de pakjes­bezorging erg concurrentieel is, zodat er bijna zeker een andere speler in dat gat zal duiken. De laatste jaren moet het in de wereld van de e-commerce altijd maar sneller. Bpost ging daar in mee, als de klant bereid was om daar extra voor te betalen. Daarom had ik verwacht dat Bpost bijvoorbeeld had aangekondigd dat een pakje zaterdag nog zou worden opgehaald als men bijbetaalt, en dat het anders blijft liggen tot maandag’, zegt Sys.