Nieuw wapen in strijd tegen fraude met parkeerkaarten voor mindervaliden
Foto: dpw

In Antwerpen, Koekelberg en Kortrijk is maandag een proefproject afgetrapt met een nieuwe app. Die laat politie en parkeerwachters toe om snel te achterhalen of een parkeerkaart voor personen met een handicap in een voertuig niet frauduleus wordt gebruikt.

Door het scannen van een QR-code op de kaart of door het invoeren van het kaartnummer, kunnen controleurs voortaan meteen zien of het om een actieve kaart gaat, dan wel een vals of vervallen exemplaar.

In ons land zouden er momenteel 660.000 parkeerkaarten voor personen met een handicap in omloop zijn, waarvan 250.000 die eigenlijk niet meer actief zijn. Meestal gaat het om kaarten die men had moeten inleveren, zoals na een overlijden.

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) viel eventueel misbruik met die kaarten tot nu moeilijk op te sporen. ‘We kregen daarover boze mails vanuit het werkveld en ook binnen de Nationale Hoge Raad Personen met een Handicap bestaat er frustratie over’, zegt ze.

Superasociaal

Een van de pilootsteden voor de nieuwe app is Antwerpen. ‘Wij hebben 2.141 publieke parkeerplaatsen voor personen met een handicap, en nog eens heel wat op privaat terrein’, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Het zich onrechtmatig toe-eigenen van zo’n plaats is asociaal gedrag en als dat gebeurt met een kaart van een overleden persoon, een duplicaat of een vervalsing zou je dat zelfs ‘superasociaal’ kunnen noemen. Geen zinnig mens kan daar respect voor opbrengen, maar het beteugelen is niet evident. Deze app zorgt voor een eenvoudigere methode voor handhaving.’

Het onrechtmatig gebruik van een parkeerplaats voor personen met een handicap levert in Antwerpen sowieso een boete van 116 euro op. Het doelbewust gebruiken van een frauduleuze parkeerkaart kan ook nog een gerechtelijk staartje krijgen.