BIPT legt Lycamobile boete op van 225.000 euro voor anoniem bellen
Foto: Photo News

Telecomwaakhond BIPT heeft aan de Britse operator Lycamobile een boete opgelegd van 225.183 euro ‘wegens het niet-naleven van de regels betreffende voorafgaande identificatie van eindgebruikers van prepaidkaarten’. Eind vorig jaar raakte bekend dat het nog altijd mogelijk was om anoniem simkaarten te kopen in ons land, via Lycamobile.

Anderhalf jaar geleden werd het in België bij wet verboden om nog simkaarten voor gsm’s te verkopen zonder dat die door de politie geïdentificeerd kunnen worden. De wetsaanpassing kaderde in de strijd tegen terreur. Terroristen en andere criminelen maakten immers gretig gebruik van anonieme prepaidtelefoonkaarten.

Maar ondanks de wet slaagde een journalist er november vorig jaar in om bij Lycamobile een simkaart te kopen met een kopie van een paspoort dat op het internet circuleerde. De Croo eiste daarop dat de telecomwaakhond doortastend zou optreden en wees erop dat andere telecombedrijven zich wél schikten naar de wet.

Hardleers

Het BIPT stelde vast dat Lycamobile de identificatieregels inderdaad niet respecteerde, klinkt het maandag in een persbericht. De telecomwaakhond legde het bedrijf enkele voorlopige maatregelen op, zoals het blokkeren van de verkooppunten waar overtredingen waren vastgesteld en het deactiveren van de betrokken simkaarten.

Maar na nieuwe controles werden opnieuw overtredingen vastgesteld, aldus het BIPT. Het legde het bedrijf daarom een boete op van 225.183 euro. Lycamobile kan hiertegen nog in beroep gaan, maar dat werkt niet opschortend, bevestigt de woordvoerder van het BIPT.

Tweede boete

Lycamobile kreeg daarnaast ook enkele maatregelen opgelegd, zoals de onmiddellijke installatie van een systeem voor de systematische controle van de aanvragen voor activering van voorafbetaalde kaarten én de verplichting om - voor prepaidkaarten die na 25 januari 2018 geactiveerd werden - binnen een maand na te gaan of het voorgelegde identificatiedocument een geldig document was. Indien niet, moet de simkaart gedeactiveerd worden totdat de eindgebruiker zich correct heeft geïdentificeerd.

‘Het BIPT blijft de naleving door alle operatoren en door Lycamobile in het bijzonder, van de regels betreffende de identificatie van de eindgebruiker van voorafbetaalde kaarten, controleren’, waarschuwt het maandag.

Het is overigens niet de eerste keer dat Lycamobile een boete krijgt opgelegd van het BIPT. Eind 2017 ging het om een boete van 25.000 euro omdat het bedrijf de vorige zomer niet in orde was met de nieuwe EU-roamingregels.