In Berlijn komt om 17.00 uur vanmiddag de top van de CDU en de CSU samen voor een spoedberaad. De Duitse kanselier Angela Merkel (CDU) heeft zich bereid getoond om tot een oplossing te komen in het geschil over het vluchtelingenbeleid met zusterpartij CSU.

Het gemeenschappelijk lot van de CDU en CSU is de moeite waard om te proberen een overeenkomst te bereiken, zei de voorzitster van de christendemocratische CDU maandag na een zitting van de Unionsfractie. De wil om het conflict op te lossen is groot. Nu moet uitgeklaard worden hoe de kwestie op nationaal en Europees vlak in overeenstemming kan gebracht worden.

Merkel zei voorts dat binnen de Union de resultaten, die ze bij de onderhandelingen op de EU-top in Brussel en bij haar bilaterale onderhandelingen vorige week had bereikt, niet in gelijke mate werden gewaardeerd. Maar de wil voor een oplossing is aanwezig. Het was hard werken om tot een gezamenlijk slotdocument van alle 28 EU-lidstaten te komen, die in verschillende mate door het probleem worden geconfronteerd. Merkel noemde het resultaat van de top een goede dag voor Europa.

Seehofer stelt zich hard op

Zondagnacht kondigde Seehofer al aan dat hij zijn twee functies zou neerleggen als Merkel niet bereid is om haar migratiebeleid te verscherpen. Seehofer eist dat de migranten en vluchtelingen aan de Duitse grens worden tegengehouden als blijkt dat ze in een ander EU-land zijn geregistreerd. Volgens het Dublin-akkoord moeten migranten en vluchtelingen zich laten registreren in de lidstaat waar ze de Europese Unie zijn binnengekomen. Normaal mogen zij niet doorreizen naar andere landen om daar een nieuw leven op te bouwen.

Seehofer, die de hete adem van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in zijn nek voelt, stelt zich hard op in deze kwestie. Hij wordt gesteund en gestuwd door jongere, rechtse partijgenoten van de Beierse CSU onder wie de minister-president van Beieren, Markus Söder en de fractievoorzitter Alexander Dobrindt.

Maar Seehofer heeft bakzeil gehaald, omdat Merkel met de andere lidstaten een overeenkomst heeft gesloten, die evenwel niet tegemoet komt aan de eisen die Seehofer stelt want er komen geen grenscontroles aan de binnengrenzen. De minister van Binnenlandse Zaken, die van de grenscontrole zijn punt heeft gemaakt, zit nu zwaar in de problemen.

Hij heeft drie opties:

1. Hij houdt zijn been stijf en begint toch met de aangekondigde grenscontroles. Dan is de kans groot dat Merkel hem de laan uit stuurt en dan komt er, voor het eerst sinds het ontstaan van de Union, een breuk tussen de CDU en de CSU.

2. Hij buigt, verliest zijn geloofwaardigheid en de CSU wordt in Beieren zeer zwaar op de korrel genomen door Alternative für Deutschland, de extreemrechtse partij die al dagenlang zegt dat Seehofer een einde aan de regering Merkel moet maken.

3. Hij neemt ontslag, en behoudt zijn geloofwaardigheid in Beieren, omdat hij kan zeggen dat hij niet heeft willen meewerken aan het asielbeleid van Merkel.

De andere coalitiepartner, de sociaaldemocratische SPD, heeft voor vanavond laat nog een speciale bijeenkomst van de coalitiepartners gevraagd. SPD-voorzitter Andrea Nahles is het gekissebis tussen CDU en CSU beu en ze wil klaarheid over de migratiekoers die de regering gaat volgen.