Twee partijmilitanten doodgeschoten bij Mexicaanse verkiezingen
Foto: REUTERS

Bij de verkiezingen in Mexico zijn zondag twee partijmilitanten gedood. In Acolihuia, in de staat Puebla, is Fernando Herrera Silva van de regeringspartij PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij) doodgeschoten, zo meldt de partij zelf in een mededeling. Eerder meldden de lokale autoriteiten al dat vlak voor het openen van de stembussen Flora Resendiz Gonzalez, een militante van de oppositiepartij PT (Partij van de Arbeid), werd neergeschoten in Contepec, in de centrale staat Michoacán. Ze overleed later aan haar verwondingen.

De moorden zijn tekenend voor de stembusgang, waaraan de meest bloedige campagne ooit in Mexico voorafging. Volgens Etellekt, het instituut dat gewelddaden tegen politici registreert, werden minstens 145 politici vermoord in de aanloop naar de verkiezingen van zondag. Het toegenomen geweld tegen politici past binnen een bredere tendens in Mexico: het afgelopen jaar was met net geen 30.000 moorden het dodelijkste in de recente geschiedenis van het land.

Twee partijmilitanten doodgeschoten bij Mexicaanse verkiezingen
Foto: REUTERS

De verkiezingen van zondag waren erg belangrijk, aangezien de Mexicanen niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters moesten kiezen. Ongeveer 89 miljoen inwoners waren zondag opgeroepen om hun stem uit te brengen. Volgens de voorzitter van de kiescommissie (INE), Lorenzo Cordova, was de opkomst “massaal”.

Linkse kandidaat op weg naar ruime zege

Voor officiële resultaten is het wachten tot maandagochtend, maar bij de presidentsverkiezingen lijkt de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador op weg naar een ruime zege. Een exitpoll van de krant El Financiero geeft hem meer dan 20 procentpunten voorsprong op zijn uitdagers, die zijn overwinning al erkenden.

Volgens de exitpoll zou Lopez Obrador, de ex-burgemeester van Mexico-Stad van de partij Morena, 49 procent van de stemmen halen. Zijn dichtste rivalen, Ricardo Anaya (van de conservatieve partij PAN) en José Antonio Meade (van de regeringspartij PRI) kunnen rekenen op respectievelijk 27 en 18 procent.

Twee partijmilitanten doodgeschoten bij Mexicaanse verkiezingen
Foto: REUTERS

Beide politici leggen zich al neer bij de uitslag. Meade, van de partij van president Enrique Peña Nieto, zegt dat Lopez Obrador “de verantwoordelijkheid zal hebben om een regering te leiden”. “In het belang van Mexico, wens ik hem alle succes.” Ook Anaya wenste Lopez Obrador tijdens een telefoongesprek al veel geluk, zo laat hij zelf weten.

Een ruime overwinning voor Lopez Obrador, die eerder al in 2006 en 2012 tevergeefs een gooi deed naar het presidentschap, is geen verrassing. In alle peilingen in de aanloop naar de stembusgang had hij een straatlengte voor op zijn rivalen.