Politie verhindert Gay Pride in Istanbul
Foto: AFP

De Turkse oproerpolitie is zondag in Istanbul hardhandig opgetreden tegen honderden mensen die van plan waren om deel te nemen aan een Gay Pride. Er werd traangas ingezet om de mensen uiteen te drijven.

De lokale overheden hadden ook dit jaar beslist om de Gay Pride om veiligheidsredenen te verbieden. Het is al het vierde jaar op rij dat de organisatie van de Gay Pride in Istanbul wordt verhinderd.

Toch waren honderden mensen, voorzien van spandoeken en regenboogvlaggen, naar de winkelstraat Istiklal afgezakt om deel te nemen aan de optocht.

De politie slaagde er echter in om de doorgang van de holebi-activisten te verhinderd, onder meer door straten te blokkeren met waterkanonnen. Met behulp van traangas, wapenstokken en politiehonden werden de deelnemers aan de Gay Pride vervolgens teruggedrongen. Volgens de activisten maakte de politie bij die actie ook gebruik van rubberen kogels.

‘De gouverneur heeft eens te meer een misdaad begaan door specifieke groep van de samenleving te discrimineren’, zo reageren de organisatoren zondag in een mededeling.

Turkije is een van de weinige landen in het Midden-Oosten die homoseksualiteit niet verbiedt. Maar het geweld tegen holebi’s is er de voorbije jaren sterk toegenomen.

Politie verhindert Gay Pride in Istanbul
Foto: EPA-EFE
Politie verhindert Gay Pride in Istanbul
Foto: EPA-EFE
Politie verhindert Gay Pride in Istanbul
Foto: AFP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in