Wielerbond wil nog voor Tour beslissen over schorsing Froome
Chris Froome Foto: Enrique Calvo/photo news
Het lijkt erop dat tourorganisator ASO niet van plan is om titelverdediger Chris Froome volgend weekend te laten starten. Maar mogelijk moet de tourdirectie niet eens zelf ingrijpen: de wielerbond UCI zou nog de komende week uitspraak doen over een mogelijke dopingschorsing, waardoor hij zijn startrecht kan verspelen.

De UCI zit al langer verveeld met die salbutamolzaak van Froome maar het is een delicate en moeilijke affaire. Op een officiële reactie is het nog wachten maar voorzitter David Lappartient liet zondag verstaan dat er nog binnen de week duidelijkheid komt.

'Ik heb altijd gezegd dat we de positie van de UCI over de deelname van Froome zullen bekendmaken voor de start van de Tour', stelde de Fransman. 'Dat is volgende zaterdag, dus we zullen ons in de loop van de week uitspreken. Er is iets verschenen in een krant, maar daar ga ik vandaag geen uitspraken over doen', alludeerde hij op het bericht in Le Monde dat Froome uitgesloten zou worden.

'Niet dwingen'

'Sky zou hem beter even uit koers houden maar ik kan hen niet dwingen', zei Lappartient al begin dit jaar. 'Organisatoren kunnen Froome weren omdat hij het imago van de sport kan schaden. Ze kunnen het proberen.' Hij waarschuwde echter dat dit niet per definitie zou lukken. 'Boonen kreeg ook startverbod na zijn cocaïnezaak, maar via het Arbitragehof van het Frans Olympisch Comité mocht hij toch starten.'

Ondanks de druk om uit de Ronde van Italië weg te blijven, startte Froome daar eerder dit jaar toch. Hij won de Giro na een merkwaardige prestatie: na een stevige inzinking slaagde hij er toch in om de roze trui te heroveren.