Topman De Lijn: ‘We worden misbruikt in politiek spel’
Foto: Kioni Papadopoulos

De Lijn-topman Roger Kesteloot haalt in een open brief, gepubliceerd in onder meer De Standaard, uit naar wat hij noemt ‘de framing die sinds enkele weken aan de gang is tegen de Vlaamse vervoersmaatschappij’. ‘We hebben er genoeg van dat politici hun eigen agenda nastreven ten koste van De Lijn en het personeel’, klinkt het.

De aanleiding voor de open brief van directeur-generaal Roger Kesteloot - een unicum in de geschiedenis van De Lijn - zijn de volgens hem ‘tendentieuze uitspraken’ die de laatste weken werden gedaan over het bedrijf.

‘We zijn een speelbal geworden in de aanloop naar de verkiezingen. De Lijn wordt afgeschilderd als een logge organisatie, die onvoldoende klantgericht is. Neen, het is geen prettige periode voor ons, want wij zijn bezorgd over het perspectief dat De Lijn nog heeft na 2020’, schrijft Kesteloot namens het managementcomité van de vervoersmaatschappij.

In 2020 wordt de markt voor andere spelers opengezet, dus moet de Vlaamse regering beslissen wie het stads- en streekvervoer in Vlaanderen mag organiseren.

De Lijn zet volgens Kesteloot ‘alles in het werk’ om van zichzelf een wendbare organisatie te maken, zodat het ‘de beste partner voor bus- en tramvervoer kan blijven’ wanneer de markt wordt geliberaliseerd. ‘Maar geef ons dan de ruimte en afgesproken tijd, in plaats van ons steevast in de verdediging te dwingen’, stelt Kesteloot.

Slechte stiptheidscijfers

Veel kritiek op De Lijn slaat op de steeds slechter wordende stiptheidscijfers. Kesteloot merkt op dat die vaak te lijden hebben onder de files. Hij voert een concreet voorstel aan om wat meer greep te krijgen op die factor: de beïnvloeding van verkeerslichten, zodat bussen en trams altijd voorrang krijgen.

‘In onze buurlanden is die maatregel allang ingevoerd. Waarom lukt dat niet in Vlaanderen? In een scenario waar duurzame mobiliteit en strenge klimaateisen vooropstaan, in een Vlaanderen dat kreunt onder de files, kan en mag het openbaar vervoer geen plan B zijn’, schrijft Kesteloot.

‘Comfort erg verbeterd’

De topman ging zaterdagochtend dieper in op zijn open brief in ‘De Ochtend’ op Radio 1. ‘De lijn wordt gebruikt bij een politiek spel. Je mag ons aanvallen op basis van argumenten en een goede onderbouwing, maar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is dat duidelijk niet altijd het geval’, zei Kesteloot er.

Kesteloot: ‘Ik heb het dan over uitspraken in het parlement en in kranten die niet in overeenkomst zijn met de realiteit. Er wordt beweerd dat er de afgelopen jaren is bespaard op onderhoud, terwijl ik met cijfers kan aantonen dat het tegendeel waar is. Er is de afgelopen jaren integendeel erg veel geïnvesteerd in ons materieel, waardoor het comfort voor de reizigers erg is verbeterd.’

‘We begrijpen dat iedereen in verkiezingstijden zijn eigen agenda nastreeft, maar we hebben er genoeg van dat dat ten koste van De Lijn en het personeel van De Lijn gaat’, besluit Kesteloot.

Topman De Lijn: ‘We worden misbruikt in politiek spel’
Foto: De Lijn