Snowden brengt zichzelf in lastig parket
Edward Snowden Foto: AFP

De Russische regering is ‘in veel opzichten corrupt’. Dat zegt de klokkenluider van het NSA-schandaal Edward Snowden, die al vijf jaar in het land verblijft om te ontkomen aan de Amerikaanse inlichtingendiensten. Door de uitspraak brengt hij zichzelf in de problemen.

Snowden sprak met de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung. Hij merkt dat de inwoners van het land zich daar ook bewust van zijn. ‘De Russen weten dat. De regering is het probleem, niet het Russische volk’.

De Britse krant The Guardian, die het privacyschandaal waarvan Snowden de klokkenluider was naar buiten bracht, wijst erop dat zijn uitspraak wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben. Op 16 juli ontmoeten de Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin elkaar. In de VS riskeert Snowden nog steeds vervolging, en de kans bestaat dat Trump aandringt op de uitlevering.

Poetin moet nu de afweging maken: kiest hij voor de publiciteit die het opvangen van Snowden met zich meebrengt, of geeft hij Trump een ‘cadeau’ in de vorm van de uitlevering van de privacy-activist. Nu hij zich steeds kritischer opstelt tegenover het enige land dat hem wil opvangen, stijgen de kansen op een uitlevering.

In het interview met de Sueddeutsche toont Snowden zich overigens ontgoocheld over de steun die hij uit Duitsland krijgt. Merkel doet niet genoeg om zich te ontfermen over Amerikaanse klokkenluiders, aldus Snowden.