Donkere wolken boven modelabel van Bono
Foto: Edun

Het Franse luxegroep LVMH verkoopt zijn aandelen in het ecologische modelabel Edun, opgestart door U2-zanger Bono en zijn echtgenote Ali Hewson. De toekomst van het modelabel is onzeker.

Edun werd in 2005 opgericht door Bono en Ali Hewson om eerlijke handel in Afrika te promoten. De kleding en accessoires worden onder meer gemaakt in ateliers in Rwanda, Oeganda, Madagascar, Kenia en Zuid-Afrika, onder sociaal en ecologisch verantwoorde omstandigheden.

Hewson wilde met Edun (‘nude’, maar dan achterstevoren) mensen bewustmaken van het potentieel van Afrika en de modesector aansporen om er zaken te doen, maar zakelijk succes bleef uit.

Mevrouw Bono liet daarom in 2009 het luxeconcern LVMH van Bernard Arnault een participatie van 49 procent nemen in haar bedrijf. Vrijdag kondigde het ecologische modemerk evenwel aan dat LVMH het merk lost. ‘Na een grondige evaluatie van onze bedrijven heeft LVMH besloten om de aandelen van Edun terug te verkopen aan de oprichters.’

Ook de voorbije jaren liet Edun een verlies optekenen. De zomercollectie van Edun is voorlopig dan ook de laatste, terwijl het bedrijf bekijkt hoe ze het volgende hoofdstuk kunnen aanpakken. De enige winkel van het merk heeft reeds de deuren gesloten.

 

Behind the Scene . Edun in Nairobi . Matatu Gang . Kenya #edun #matatu #nairobi #bts

A post shared by EDUN (@edun) on

 

Seasonless ?? @kristinleemoolman

A post shared by EDUN (@edun) on

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig