Anick Berghmans ontkent betrokkenheid bij plofkraken, maar stapt op als schepen in Lommel
Foto: BELGA
Anick Berghmans ontkent formeel ‘ook maar iets’ te maken te hebben met de plofkraken. Ze wil haar energie gebruiken om haar naam te zuiveren en neemt ontslag als schepen en gemeenteraadslid in Lommel. Ze wordt voorlopig niet vervangen.

'Ik ben geschokt door wat er in de pers geschreven wordt en welke onwaarheden daarin verkondigd worden, voornamelijk met betrekking tot mijn persoon', zegt Berghmans in een ‘eenmalige communicatie'. Daarin kondigt ze ook haar ontslag aan als schepen en als gemeenteraadslid.

'Ik denk dat dit nodig is in het belang van de verdere goede werking van het stadsbestuur en de stadsorganisatie en in het belang van de Lommelaars', klinkt het. 'Ik ben er zeker van dat al mijn kiezers en sympathisanten het door mij en mijn collega ‘s van het schepencollege gevoerde beleid gewaardeerd hebben en vraag hen dit beleid ook in de toekomst te blijven steunen.'

Berghmans zegt dat ze zich 'uiteraard ter beschikking zal houden van het gerechtelijk onderzoek'. Gezien het geheim van het gerechtelijk onderzoek 'zal ik niet communiceren met betrekking tot de inhoud van dit lopende onderzoek', klinkt het nog.

'Onschuldig'

Berghmans, schepen voor SP.A in Lommel, werd deze week opgepakt in het onderzoek naar de plofkraken. De onderzoeksrechter liet haar vrij, maar stelde haar wel in verdenking voor diefstal met braak en bendevorming.

De politica hoopt dat de rust voor haarzelf, haar familie en haar vrienden nu kan weerkeren. 'Ik ben ervan overtuigd dat op het einde van het onderzoek zal blijken dat ik onschuldig ben.'

'Niet vervangen'

De Lommelse SP.A zal bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) aftoetsen of het mogelijk is om schepen Anick Berghmans niet meer te vervangen. De bevoegdheden - Evenementen, Dierenwelzijn en Het jonge kind - worden worden voorlopig door eerste schepen Kris Verduyckt (SP.A) overgenomen.

Burgemeester Peter Vanvelthoven benadrukt dat ze Berghmans al eerder confronteerden over geruchten over persoonlijk drugsgebruik. 'Geconfronteerd met en aangesproken over geruchten over persoonlijk drugsgebruik bleef zij steevast ontkennen', zegt Vanvelthoven. De burgemeester sluit zich aan bij het verzoek van de schepen 'om haar de nodige rust te gunnen in deze voor haar ongetwijfeld moeilijke dagen.'