Maand juni droogste maand in meer dan veertig jaar
Foto: BELGA

De maand juni was de droogste maand sinds 1976. Het was daarmee ook de derde droogste junimaand sinds het begin van de metingen.

De voorbije maand was het met 16,2 graden warmer dan het normale gemiddelde, maar het was ‘geen record’ volgens David Dehenauw, weerman aan het KMI.

Wat wel opvalt is dat de junimaand met 15,8 millimeter de derde droogste maand was sinds de eerste metingen in 1833. ‘De recordmaand wat dat betreft is nog altijd juni ‘76 met 11,8 millimeter’, aldus Dehenauw.

Door de aanhoudende droogte in Vlaanderen zijn de watervoorraden geslonken, waardoor 137 gemeenten op water moeten bezuinigen.

Maand juli

Ook in juli krijgen we hoge temperaturen en zonnig weer. Dit komt door een hogedrukgebied dat zich naar Centraal-Europa verplaatst.

Of er de komende maand een hittegolf in ons land zal zijn is nog onzeker. ‘Maar het kan, ik sluit het niet uit’, zegt weerman Dehenauw.

Wat wel vaststaat, zegt Dehenauw, is ‘dat er de komende zeven tot tien dagen weinig neerslag wordt verwacht op sommige plaatsen. Er is zeker nog een risico op droogte.’