Stenengooiende jongens veroorzaakten 12.000 minuten vertraging
Foto: BELGA

De afgelopen dagen raakte het treinverkeer rond Brussel-Noord zwaar verstoord omdat jongeren stenen gooiden naar treinen. De stenengooiers werden opgepakt en hebben de feiten bekend, meldt het parket van Brussel. In totaal zorgden ze voor ongeveer 12.000 minuten vertraging en een honderdtal gedeeltelijk of volledig afgeschafte treinen.

Zowel dinsdag als woensdag moest het treinverkeer in Brussel onderbroken worden, nadat de jongens stenen gooiden naar de treinen. Er vielen geen gewonden, maar volgens de politie raakte minstens één trein beschadigd.

Infrabel heeft een formele klacht ingediend. 'We vinden dit levensgevaarlijke gedrag absoluut onaanvaardbaar', zegt woordvoerder Thomas Baeken. De spoornetbeheerder is van plan de kosten te verhalen op de verantwoordelijken. Er was geen schade aan de spoorinfrastructuur, maar het bedrijf moest wel personeel ter plaatse sturen.

Het is spoorwegmaatschappij NMBS die moet beslissen of het de schade aan de trein(en) en de kosten van de vertragingen op haar beurt op de daders verhaalt. De NMBS kon niet onmiddellijk een stand van zaken geven.

Opgepakt en bekend

‘Gisteren werden drie minderjarigen opgepakt in het kader van het onderzoek naar stenen die werden gegooid op de spoorweginfrastructuur’, laat het parket van Brussel weten. ‘Uit analyse van camerabeelden is gebleken dat één van de jongens er niets mee heeft te maken. Hij is meteen weer in vrijheid gesteld.’

De twee andere jongens, geboren in 2002 en 2005, werden verhoord en hebben bekentenissen afgelegd. Ook hun ouders werden verhoord. Volgens het parket zijn ze geschrokken van de feiten die hun kinderen hebben gepleegd. ‘Beide jongens zijn totaal onbekend bij het gerecht’, meldt het parket nog. Na verhoor werden de jongens vrijgelaten, vandaag moeten ze zich aanmelden bij de procureur om te bekijken wat er verder met het dossier gebeurt.

Woensdag- en ook dinsdagavond stuurden de jongens het treinverkeer in het Brusselse danig in de war doordat ze stenen gooiden van een brug op voorbijrijdende treinen. Het verkeer moest er zelfs tijdelijk worden stilgelegd.