Voor het eerst in deze periode van droogte wordt voor delen van Vlaams-Brabant en West- en Oost-Vlaanderen de waakzaamheidsfase (code geel) van het warmteactieplan afgekondigd. Dat betekent dat de vraag naar leidingwater het aanbod dreigt te overtreffen.

‘We moeten vermijden dat de vraag nog verder toeneemt, of er dreigen leveringsproblemen’, zegt Carl Heyrman, de directeur van AquaFlanders, donderdagavond. De waakzaamheidsfase werd ingesteld in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij.

In welke gemeenten is code geel van kracht?

In West- en Oost-Vlaanderen geldt ze in alle steden en gemeenten met uitzondering van Alveringem, Beveren (voor drinkwaterleverancier Water-Link), De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide (voor drinkwaterleverancier IWVA).

In Vlaams-Brabant geldt ze voor Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Geen bad, maar douche

Aan de inwoners van de betrokken steden en gemeenten wordt gevraagd om geen water te verspillen, het gebruik van leidingwater tot een minimum te beperken en een douche te nemen in plaats van een bad. Het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras wordt het best even uitgesteld, net als grote waterverbruiken zoals het bijvullen van zwembaden.

In de waakzaamheidsfase geldt nog geen verbod om leidingwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen. ‘We moeten vermijden dat er een waterverbod ingesteld moet worden, dat is de bekommernis’, aldus Heyrman.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig