Bij een schietpartij in Maryland zijn donderdag zeker vijf doden gevallen. Het was een 'gerichte aanval' op de redactie van de krant Capital Gazette. Dat heeft politiechef William Krampf gezegd. De dader, 'een blanke man van achteraan in de dertig', vocht al jaren een vete uit met de krant.

De dader, de 38-jarige Jarrod Ramos, had al een tijdlang een conflict met de Capital Gazette, waarvan hij enkele rechtzaken verloor. In 2012 klaagde hij de krant en een columnist aan voor laster. Hij verloor vele beroepszaken, en hij uitte dreigementen aan de krant en de rechter via Twitter. In zijn laatste tweet schreef hij 'Fuck you, leave me alone judge', een verwijzing naar de rechter die zijn zaak in beroep afwees.

Ondertussen wordt Ramos nog steeds ondervraagd door de politie. De politie heeft zijn woning in Maryland verzegeld en wacht op gerechtelijke bevelen om huiszoekingen uit te voeren, aldus Kramp. 

Schietpartij

Bij de schietpartij in Annapolis vielen vijf doden en twee gewonden. 'De verwondingen zijn, naar wat ik begrepen heb, oppervlakkig, waarschijnlijk van glas', zegt Krampf. De dader 'kwam het gebouw binnen met een shotgun en hij zocht zijn slachtoffers uit terwijl hij door de benedenverdieping liep'. 

Op een persconferentie sprak de gouverneur van Maryland over ‘een tragische situatie’. Op Twitter zei hij eerder ‘compleet kapot’ te zijn door het nieuws. Eveneens op Twitter deed een redacteur van de krant zijn relaas over de feiten.

 

‘Gerichte aanval’ op Amerikaanse krant: schutter verloor al rechtszaken tegen Capital Gazette
Een reporter bij Capital Gazette getuigt over de feiten op Twitter. Foto: Twitter / @PhilDavis_CG

Het Witte Huis betuigde intussen medeleven in een tweet, al wezen veel twitteraars er op dat Trump de media eerder 'de vijand van het volk' en 'de grootste vijand van Amerika' noemde.

Perssecretaris Lindsay Walters verduidelijkte dat 'de president en zijn medewerkers niet geloven dat geweld acceptabel is in eender welke situatie' en ook perssecretaris Sarah Sanders veroordeelde in een Twitterbericht geweld op onschuldige journalisten sterk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig