Ook Belgische slagers bedreigd: ‘Hoe zou het voelen als je zelf geslacht zou worden?’
Foto: BELGAIMAGE

Nadat duizenden Franse beenhouwers vorige week politiebescherming hebben aangevraagd tegen ‘veganistische groeperingen’, zijn ook Belgische slagers het doelwit van bedreigingen en vandalisme.

Erwin Mertens, een slager uit Leuven, merkt ‘de jongste maanden’ dat hij en zijn collega’s in het vizier worden genomen door veganisten.

‘Ik heb een aantal dingen meegemaakt, waaronder bedreigingen. En dan mindere dingen zoals stickers op de vitrine, krassen op de camionette of een beschadigde fiets’, zei hij donderdag op Radio 1.

Toch heeft Mertens begrip voor ‘mensen die vinden dat dieren niet geslacht mogen worden’. Maar ze moeten ‘niet rechtstreeks de kleine slager aanpakken'. 'Die is al het slachtoffer van het slechte imago van de vleesindustrie, waar hij niets mee te maken heeft’.

‘Bezorgd’

Bij Belgische beenhouwers groeit de bezorgdheid. ‘Tot nu werden nog geen uitstalramen stukgeslagen, maar als het zo voortgaat, blijft dat niet lang meer uit’, zei Ivan Claeys, nationaal voorzitter van de Koninklijke Bond van Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België, eerder aan De Standaard.

‘Verscheidene van onze leden hebben hun uitstalramen al beklad gezien met hondenpoep, of kregen uitwerpselen in de brievenbus gestopt. Onze gevels bespuwen, er klevers op aanbrengen, voor moordenaar uitgescholden worden, antireclame op sociale media ... we maakten het allemaal al mee.’

Frankrijk

Vorige week vroegen 18.000 Franse beenhouwers, spekslagers en traiteurs  politiebescherming bij hun minister van Binnenlandse Zaken omdat ze zich zorgen maken over de ‘toenemende fysieke, verbale en psychologische intimidatie van veganistische groeperingen’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig