De Rode Duivels kunnen tijdens hun WK-match tegen Engeland straks op steun uit onverwachte hoek rekenen. De Britse premier Theresa May leek in de wolken met een truitje van kapitein Eden Hazard, en ook Nederland en Luxemburg lijken voor ons land te zullen supporteren.

België en Engeland spelen donderdagavond om 20 uur in de Russische enclave Kaliningrad hun laatste groepsmatch op het WK. Beide ploegen zijn eigenlijk al zeker van een plek in de achtste finales, maar de match lijkt niettemin te leven bij de Europese staats- en regeringsleiders. Die zijn donderdag in Brussel bijeen voor een Europese top.

Premier Charles Michel gaf de Britse premier Theresa May vlak voor aanvang van de vergadering een truitje van aanvaller en kapitein Eden Hazard. Daar leek ze aangenaam door verrast.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, kreeg een sjaaltje van de Duivels, maar gaf dat door aan Iers premier Leo Varadkar. Die had wat eerder aan de BBC verklaard - na een korte aarzeling - dat hij straks niet voor Engeland supportert, maar wel voor de Belgen. ‘Ik ben in België, dus supporter ik voor het thuisland’, verklaarde hij achteraf.

Ook Nederland doet mee

De keuze van Varadkar is niet helemaal onverklaarbaar, gezien de onderhandelingen over de brexit nog altijd muurvast zitten. Onder meer voor de Ierse grenskwestie is nog geen oplossing gevonden: Europa en Ierland willen koste wat kost een harde grens met Noord-Ierland vermijden, maar de Britten willen niet dat Noord-Ierland na de brexit nog tot de eenheidsmarkt behoort.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kreeg ook nog de vraag voor wie hij straks supportert, maar hij haalde de schouders op. Uit een foto op de Twitter-pagina van Charles Michel bleek dat de premier ook zijn Nederlandse en Luxemburgse ambtsgenoten had kunnen overhalen tot steun voor de Rode Duivels.