Fusie Eandis en Infrax tot Fluvius ‘besparing van 36 euro per jaar per gezin’
Een digitale meter, ‘zonder toeters en bellen’, voor gas en elektriciteit. Foto: Lisa Van Damme; LVD

Fluvius maakt zich sterk dat de fusie van Eandis en Infrax op 1 juli voor een gemiddeld gezin tot een besparing van 36 euro per jaar zal betekenen op de eindfactuur voor aardgas en elektriciteit.

Op 1 juli fuseren nutsbedrijven Eandis en Infrax tot het bedrijf Fluvius. Zo ontstaat één bedrijf dat alle distributienetten voor elektriciteit en aardgas en de openbare verlichting in alle Vlaamse gemeenten beheert. Bij de fusie hoort een besparingstraject dat vanaf 2022 110 miljoen euro per jaar moet opbrengen.

‘Amper een jaar nadat we met de Vlaamse regering beslist hebben dat de energie-intercommunales aan een grondige hervorming toe zijn, is de fusie van Eandis en Infrax een feit’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Volgens hem zal de burger de besparing ‘rechtstreeks voelen dankzij een lagere energiefactuur’. ‘Er worden ook heel wat mandaten en vergoedingen geschrapt, wat de netbeheerder niet alleen goedkoper maar ook efficiënter zal maken.’

‘De besparing vertegenwoordigt 15 procent van de werkingskosten van het nieuwe bedrijf en vertaalt zich in een verlaging van het distributienettarief met 36 euro per jaar op de eindfactuur voor aardgas en elektriciteit van een gemiddeld gezin’, aldus Fluvius in een persmededeling. ‘De besparing wordt onder meer gerealiseerd door het vermijden van dubbele investeringen, door schaalvoordelen en natuurlijke afvloeiingen. De komende jaren gaan een 500-tal medewerkers sowieso met pensioen. Die worden niet altijd één op één vervangen.’

Digitale meters

Vanaf januari zal het bedrijf de eerste digitale energiemeters plaatsen. Die zijn een belangrijk instrument om de overstap van centrale naar decentrale energieproductie te kunnen maken en de netten in dat nieuwe landschap goed en efficiënt te blijven beheren.

‘Fluvius wil de komende jaren zo van “netbeheerder” naar een “systeembeheerder” evolueren: een neutrale speler die alle marktpartijen in het nieuwe energielandschap sterk ondersteunt. Ook de nieuwe rol als onafhankelijke databeheerder kadert in die opdracht’, besluit de persmededeling.